Det skal bli enklere å starte serveringssted

+
Målet at de som ønsker å starte et serveringssted, skal kunne forholde seg til én aktør. Prosessen skal være sømløs og sammenhengende, på tvers av stat og kommune.

Prosessen man må igjennom når man skal starte en ny bedrift, skal bli langt enklere, lover politikere. – Framover skal vi drive med radikal innovasjon, sier digitaliseringsminister Nikolai Astrup.

Det er mye du må vite for å kunne starte og drive et serveringssted på lovlig vis i Norge. Smakmagasinet har tidligere skrevet om den nylig etablerte E-guiden, et digitalt verktøy som skal gjøre prosessen mer håndterlig. Her finner du alt du må huske på. 

E-guiden finner du her.

Treg byråkratijungel

Til tross for en nyttig guide, er det en møysommelig prosess. Du trenger opptil flere ulike tillatelser fra det offentlige, samtidig som det er en rekke krav og plikter som du vil måtte forholde deg til. Og foreløpig henger ikke systemet sammen slik at du kan gjøre det du trenger på ett digitalt sted.

I Dagbladet blir dette omtalt som en byråkratijungel.

Wilhelm Larsen, styreleder og gründer i Oslo Street Food, sier til avisen at det i tillegg er en treghet i systemet når det gjelder å få gjennom søknader. 

Han kommenterer at den nødvendige teknologien er der, men at den ikke er blitt tatt i bruk.

– Et langt større potensial 

Samtidig er det ønskelig at flere i Norge starter bedrifter.

– Da må vi ikke ta fra gründere motet med plunder og heft fra myndighetenes side. Regjeringen har gjort mye for å forenkle, men vi har et langt større potensial. Vi må la gründere bruke tida si på å gi gjestene sine gode opplevelser framfor å måtte forholde seg til masse offentlige etater, sier digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) til Dagbladet.

– Radikal innovasjon

Ifølge Astrup er målet at man skal kunne forholde seg til én aktør, gjennom en sømløs og sammenhengende prosess, på tvers av stat og kommune.

– Vi har drevet med gradvis forbedring, framover skal vi drive med radikal innovasjon. Det er forskjellen. Dette er et taktskifte, sier han.

Et av de viktigste virkemidlene vil bli virtuelle assistenter. Disse skal sørge for å gi deg den informasjonen du trenger.

ANNONSE