Shaken eller stirred av beercocktails?

+
Øl kan brukes på mange ulike måter i cocktails.

Blir du rystet eller helt forstyrret bare ved tanken på å drikke ølbaserte cocktails? Det er et tegn på at du kan ha godt av å prøve mer enn bare en limebåt i Coronaen.

Den klassiske cocktailen kjennetegnes ved sitronskiven som haleheng, stilig frostet glass og mengder med is. Cocktails forbindes med solfylte dager og europeiske riviera-hoteller eller overklasse og nattlig himmel på eksklusive takterrasser i storbyer som Tokyo og New York.

Stor variasjon blant cocktails

Tilbake på bakkenivå, er cocktails rett og slett en blanding. Miksen kan bestå av ulike alkoholbaserte produkter sammen med fizz, frukt og bær, ulike tonicer eller siruper av ymse kvalitet. For de fleste er det nok lettere å bare jekke seg en øl enn å mikse en ritzy cocktail. Men har du først fått smaken på det, er det vanskelig å stanse.

Legendariske cocktails

I tillegg er cocktails legendariske. De er oppfunnet av genierklærte bartendere, drukket av de rike og vakre – og kongelige. Historiene er gjerne knyttet til jazz og forbudstiden, da sprit-på- sprit-drinker ble blandet med is og tonic for å tynnes ut. Siden kom shaken-and-stirred, mens nå for tiden er mocktails, de alkoholfrie variantene, voksende i popularitet. Når alt kommer til alt, handler cocktails om håndverk og stil – og evnen til å ta bare én.

Shandy – halvt-om-halvt med limonade

Den mest kjente øl-baserte cocktailen er uten tvil britenes shandy, der lyst øl eller mørk real ale er blandet halvt-om-halvt med limonade. Blandes ølet med ingefærøl, kalles drinken shandy-gaff og får et friskere preg. For noen ølentusiaster faller slike påfunn tungt for brystet. Men det er og blir et godt triks for de som ønsker å drikke mindre ute på byen.

Harrydrinken "Ubåt"

Man kan mene hva man vil om harry-drinken «Ubåt», der en shot av Jägermeister eller whisky senkes ned i en seidel, men her er man inne på noe, nemlig smaksparing. Både søte bitters med anissmak, eller røkte whiskyer passer godt til øl. Dersom shoten serveres ved siden av, og ikke oppi, hever man dessuten stilen et hakk. Både øl og whisky lages på bygg, og smakene i en røkt øl, kan passe godt til skottenes nasjonaldrikk.

For de elegante og høyhælte

Cocktails forbindes tradisjonelt ikke med fyll, men kontroll, godt gestaltet gjennom den evige Maritini-konsumerende Mr. Bond. Markedsført som «cool», er cocktails solgt inn som lekkert for de elegante og høyhælte. For øvrig skal en martini være stirred, ikke shaken.

Godt og blandet med Guinness "on top"

Britene har tradisjon for å blande. Helt siden 1881 har «Black and Tan», med pale ale i nederste del av pinten og Guinness flytende på toppen, benyttet seg av fysikkens lover om tetthet i væsker. Det finnes mange varianter, med champagne, cava  og lager – men alltid med Guinness «on top». Trikset er en snudd skje, som gir deg full kontroll når du forsiktig heller det mørke ølet i den øverste delen av glasset.

Bruk det nye håndverksølet!

Onde tunger skal ha det til at cocktails blir for mye «fem om dagen» – fruktig, klissete og søtt. Men blant ingrediensene finner vi også eggehvite, melk, fløte, honning og urter.

Øl kan brukes på mange ulike måter: Enten som tonic, for å tilføre kullsyre og balansere bitterheten, gjerne ved hjelp av lyse, boblende pilsnertyper. Andre ganger brukes ølet som selve basen cocktailen bygges rundt, eller som en måte å få mindre alkoholsterk drink.

Med mange nye øltyper fra håndverksbryggeriene, stadig fyldigere og mer florale IPA-er, er det et spørsmål om tid før miksologene tar i bruk hele sortimentet innen surøl, som goose eller lambic, eller mer eksperimentelle mango- og vannmelonøl neste gang du sitter ved bardisken.

Noen beertails

  • Shandy
  • Black and Tan
  • Hvit rom blandet med pilsner
  • Black Velvet – Champagne og porter

Kilder: Cocktails Recept (1936), Amy Stuart «Den brisne botaniker», Chad Parkhill: Around the World in 80 Cocktails og diffordsguide.com.

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

Unni Irmelin Kvam

Unni Irmelin Kvam er utdannet ølsommelier og historiker. Hun er kjøkkenbenk-brygger i Micro Maid / Bitch Craft. Micro Maid er et entusiastisk, lite hjemmebryggeri, som har hårete mål om å brygge det beste øl som noensinne er laget i hele universet. Hun holder «brygg-hjemme- hos»-kurs for å vise hvordan man kan brygge øl på et leilighetskjøkken. Hun er opptatt av historiske bryggetradisjoner og bruk av vekster fra naturen i ølbryggingen. Hun skriver om øl på facebook.com/micromaid og kaller det «ikke rosablogg», men mentalhygiene.

ANNONSE