8 av 10 vil ha en servitør som snakker norsk

+
Annenhver nordmann skal ha opplevd en betjening som kun snakker engelsk på norske kafeer/restauranter det siste året. Det bekymrer Språkrådet.

En undersøkelse som Språkrådet har gjort gjennom Opinion, viser at over 80 prosent av de spurte foretrekker at servitøren på kafé og restaurant snakker norsk.

Dette melder NRK.

I dag er det mange servitører i serveringsbransjen som ikke snakker norsk, og som derfor snakker engelsk til gjestene. Annenhver nordmann skal ha opplevd en betjening som kun snakker engelsk på norske kafeer/restauranter det siste året. Det bekymrer Språkrådet. 

– Disse tallene er veldig tydelige og slående, og sender et klart signal til salgs- og servicebransjene om at folk flest ønsker å snakke, og bli snakket til, på norsk når de er på restaurant, i drosjen eller i butikken, sier direktør i Språkrådet Åse Wetås til NRK.

Etterlyser bedre språkopplæring

Wetås mener at arbeidslivet bør tilby språkkurs til sine ansatte.

– Det er grunn til å uroe seg. Ikke bare for det norske språket som fellesspråk og kulturobjekt, men for mangelen på god språkopplæring i norsk arbeidsliv, sier språkdirektøren.

– Jeg tror de fleste av oss har høy toleranse for at norsken ikke er helt perfekt, men arbeidsplassen er en veldig god læringsarena for å lære seg godt norsk, og med språkkurs vil den læringsprosessen gå mye enklere, tror Wetås.

Bransjen tar ansvar for rekruttering

NRK har også snakket med Helga Bull, direktør for service og kultur i fagorganisasjonen Virke. Hun mener Språkrådet må se større på situasjonen.

– Dette handler om at vi vil ha så mange som mulig i jobb i Norge. Dette er nettopp en bransje som tar ansvar for å rekruttere inn personer som ikke snakker så godt norsk. Og for kunden, som skal ha en god opplevelse, er det også andre ting som teller enn språk. 

ANNONSE