Svart pizza til fjells

Ikke før har folk flest kommet hjem fra sommerferien, før SMAKmagasinet innleder vintersesongen, med pizza. Av den mørke sorten.

hvert fall nesten. Vi har vært til fjells, på en av skrentene over Hemsedal. Der smakte vi kullsvart pizza, signert Skigaardens kjøkkensjef Sara Catone.

– Jeg ville skape noe nytt, som utfordrer sansene, smiler Catone, som ved siden av kokkeutdannelsen også har en master i rettspsykologi. Hvor mye sistnevnte har påvirket førstnevnte i tilfellet svart pizza, vites ikke. Men litt, i hvert fall.

– Vi spiser med øynene. Og rent instinktivt vil vi jo ikke spise mat som er svart. Som igjen skaper interessante spørsmål, som for eksempel «tør jeg å åpne meg for helt nye matopplevelser?», utfordrer kjøkkensjefen.

Se video med Sara Catone og den svarte pizzaen her.

«Black concept»

I Skigaardens «Black Concept» kan du få både pizza og burger, i svart. For ordens skyld: Det er altså deigen som er svart; ikke fyll, ost og kjøtt. Det handler om pizzabunn og hamburgerbrød. Men inntrykk; det gjør det.

– Vi bruker aktivt kull for å skape det svarte uttrykket. Det handler først og fremst om et visuelt virkemiddel, men kullet gjør kanskje deigen litt lettere å fordøye, forklarer Sara Catone.

Aktivt kull – som kalles aktivt fordi det har en negativ ladning, og dermed kan binde positivt ladede ioner, som kjemikalier – har vært brukt i uminnelige tider. Allerede i det gamle Egypt oppdaget man det aktive kullets preserverende effekt. Og den dag kan du få kjøpt kulltabletter på apoteket.

– Mengdene som brukes i mat, er svært liten. Kullet gjør ikke så mye med smaken, men desto mer med inntrykket. I begynnelsen syntes gjestene at det hele bare var rart. Men nå har de lært seg å elske den sorte maten; så vi kan fort selge 400–500 pizzaer på en god helg.

Grieg og Kittelsen

Sara Catone selv kommer fra en italiensk gjestgiverfamilie, fra et lite sted i nordøst, omgitt av vinmarker på alle kanter.

– I ungdommen gjorde jeg hva som helst for å unngå kjøkkenet. Derfor ble det psykologistudier, og jobb i fengsel, forteller Sara om sitt eget ungdomsopprør.

– Men heldigvis fant jeg tilbake!

Parallelt spilte Norge sin helt egen rolle under Saras oppvekst.

– Pappa elsker Edvard Griegs musikk, og har alltid vært fasinert av Peer Gynt. Selv husker jeg hvordan en bok med Theodor Kittelsens tusser og troll gjorde uutslettelig inntrykk i barndommen. Så Norge har drevet og lokket på meg i mange år.

24 år gammel forlot hun alt, og reiste nordover. Nå er det fem år siden. I fjor tok hun steget fra Hønefoss til Hemsedal, og nå leder hun det kulinariske teamet på Skigaarden med stø hånd.

– Du kan si at fjellet kidnappet meg, humrer Sara, før hun gir seg i kast med en ny, sort pizza.

ANNONSE