Finnmark Rein – rein matglede i høstmørket

Råvarekvalitet, dyrevelferd, den gode historien, og sporbarhet. Alle er elementer i en formel som blir stadig viktigere, for kokk så vel som for gjest. Hvis vi legger til kjøtt fra vilt, så blir svaret Finnmark Rein.

– Vi har troen på sesong. Det å vente på at naturen går sin gang, har sin egen verdi, sier en engasjert Eivind Thomas Wang i Unil+ til SMAKmagasinet.

– Rein hører hjemme på en norsk høstmeny, skyter kollega Ove Malvin Knutsen inn.

De av oss som handler i butikk, har lenge kunnet kjøpe Finnmark Rein på vår lokale Meny. Men nå bringer Unil+ vårt nordligste viltkjøtt til hele serveringsbransjen.

– Dette er råvarer med en tydelig signatur, påpeker Wang.

Tradisjonsrik og moderne leverandør

Reineiere fra sju ulike distrikter – i fylkene Troms og Finnmark – leverer kjøtt til Finnmark Rein. Og selv om reinen har sine eiere, lever dyrene sine egne, ville liv. Kontakt med mennesker holdes på et minimum. Dyrene finner sin egen mat, og foretrekker urter, sopp, reinlav og gress. Maten finner de i ulike miljøer, avhengig av årstid.

Dyrene i Čorgaš, som er reindistrikt 9, beiter for eksempel på Kinnarodden sommerstid. Lenger nord i fastlands-Norge enn Kinnarodden kommer du faktisk ikke, og her sikrer beinhard natur en solid styrkekost for reinsdyrene. Når høsten nærmer seg, trekker reinen opp i Tanafjordens skoger, før de vinterstid finner seg til rette i Tanadalen.

Selve slaktingen foregår i moderne fasiliteter, men baseres likevel på eldgammel samisk tradisjon. Det betyr full utnyttelse av hele dyret.

– Dette er en av mange grunner til at Finnmark Rein er en slik spennende samarbeidspartner, sier Ove Malvin Knutsen.

– De treffer på alt, fra bærekraft og dyrevelferd til den tradisjonsrike historien.

Sunt er det også

Som vilt kategoriseres rein som hvitt kjøtt, og har ernæringsmessig flere likhetstrekk med fisk og kylling. Magert som kjøttet er, er det lite mettet fett å finne. Og selv om du ikke bør erstatte fisk med rein, kan rein likevel være en ekstra kilde til omega-3-fettsyrer. Dessuten inneholder kjøttet massevis av jern og vitamin B12.

Slipp kreativiteten løs – det er høst!

I og med at man hos Finnmark Rein bruker hele dyret etter slakt, finnes det stykningsdeler for enhver kreativ kokk.

– Reinsdyrskank er noe du absolutt bør prøve, oppfordrer Eivind Thomas Wang.

Men hva med prisen ...?

– Vilt koster noe mer enn annet kjøtt. Naturlig nok. Men du trenger jo ikke å servere 200 grams biffer for å gi gjestene smaken av norsk høst. Her er det bare fantasien på kjøkkenet som setter grenser. Reinkjøtt har – som annet vilt – en distinkt og tydelig smak, og kan prege mange fine retter, selv om kjøttbitene i seg selv ikke trenger å være så mange.

Mer enn rein

Etter å ha lest denne teksten, tror du kanskje at Unil+ nå bare satser på rein.

– Neida. Vi har da elg og hjort også. Pluss villsvin. Og mye mer. Vi har et stort spekter av spennende produkter, og ønsker å være en skikkelig breddeleverandør også på vilt. Likevel må sortimentet styres av etterspørsel. Derfor er det viktig at du som kunde kommer med ønsker.

Det finnes likevel grenser ...

– Det har vært forespørsler om alligatorkjøtt. Til det må vi nok si nei, avslutter Eivind Thomas Wang med et smil.

ANNONSE