3D-skrivere kan revolusjonere fine dining

+
En av grunnene til at danske Kenneth Toft-Hansen vant Bocuse d’Or tidligere i år, har å gjøre med en 3D-skriver.

God smak bygger på mer enn søtt, surt, salt, bittert og umami. Spennene smaker handler også om design.

At utsøkt mat skal legges opp og presenteres på en like utsøkt måte, er noe enhver dyktig kokk vet. Ny teknologi gjør imidlertid at presentasjonen kan bringes til helt nye nivåer.

Vi har tidligere skrevet om at 3D-skrivere er på vei inn i kjøkkenet, og at Danske Teknologisk Institut (TI) er blant dem som vil forme morgendagens matretter med 3D-skrivere. 

3D-skrevne former

En av grunnene til at danske Kenneth Toft-Hansen vant Bocuse d’Or tidligere i år, har nemlig å gjøre med en 3D-skriver fra Teknologisk Institut. Toft-Hansens tema under konkurransen var Flora Danica, basert på det klassiske botaniske bokverket fra 1700-tallet. Vakre, og ikke minst avanserte, blomstertegninger ble foret inn i en PC og omgjort til CAD-tegninger.

Go wild in your kitchen

Så var det bare å trykke på «Skriv ut». Fra skriveren begynte tredimensjonale former lagvis å ta form. Deretter var det bare å fylle formene med det som måtte passe. Når for eksempel en mousse så hadde stivnet i sin nyskrevne form, kunne formen enkelt dekonstrueres lag for lag, slik at den unike desserten ikke gikk i stykker. Slik kunne Kenneth Toft-Hansen imponere med både roser av rødbeter og skalldyrsmousse med plantedesign.

Arkitekt og konditor

En som virkelig utnytter disse nye tredimensjonale, kulinariske designmulighetene, er ukrainske Dinara Kasko. Hun er opprinnelig arkitekt, og har tatt med seg arkitektens formspråk inn i dessertenes verden. Hennes kaker fremstår som spennende geometriske formasjoner, hentet inn fra fremtiden et sted. Alt gjort mulig av en 3D-skriver, og en god dose fantasi.

ANNONSE