Bårdshaug Herregård tar deg hundre år tilbake i tid

Bårdshaug Herregård i Orkanger, designet og virkeliggjort av industrimagnaten Christian Thams, tar deg hundre år tilbake i tid. Fem av de ni rommene deler bad i kjelleren; et bad som ifølge kong Haakon VII var finere enn både eget slottsbad, og badet til svigerfar Edvard VII, på selveste Buckingham Palace.

For konge- og prinselige besøk har det vært flere av på Bårdshaug Herregård opp gjennom tidene; fra Haakon til Haakon.

Nå må vi skynde oss å si at Bårdshaug Herregård er et moderne fullservicehotell med plass til 160 gjester fordelt på 89 gjesterom. Men hotelldriften startet i Thams’ spesielle byggverk fra unionsoppløsningens tid, med sine ni rom. Og her kan du fremdeles bo, om du vil oppleve fordums glans.

Det var hotellegenden Alf Hugo Müller som kjøpte herregården i 1965, og gjorde den til sentrum for et etter hvert omfattende kurs- og konferanseanlegg. I dag er det tredje generasjon Müller Lysholm – søsknene Magnus og Gunvor – som driver stedet.

Se video fra historiske Bårdshaug Herregård.

Godt vertskap

Da SMAKmagasinet sjekket inn på Bårdshaug Herregård, ble vi møtt med en håndskrevet hilsen fra hotelldirektør Magnus, samt et lite utbud av lokale godbiter – som herregårdens egen honning!

– Vi ser alltid etter måter å gjøre oppholdet hos oss ekstra hyggelig, smiler Magnus Müller Lysholm.

– Det handler om å være et godt vertskap. Den tanken ligger også bak lokalmatsatsingen vår, som er en del av en større bærekraftstrategi.

Råvarer med Michelinkvalitet

– Vi er heldige som er omgitt av en dyktig bondestand, som tryller frem råvarer med Michelinkvalitet. Det gir oss ikke bare god mat, men også nærhet til historien og området, skyter Linda Bjørgan inn.

Hun er herregårdens kjøkkensjef; noe hun har vært i seks år. I disse dager er hun også deltidspraktikant hos Holmboe Bang og co på Maaemo, for å spisse gourmetkompetansen ytterligere.

Stolt lærlingebedrift

På Bårdshaug styrer hun et mannskap på åtte – lærlingen inkludert. Herregården er nemlig en stolt lærlingebedrift, og tar inn nye lærlinger hvert eneste år. I tillegg er herregården – og kjøkkensjefen – dypt involvert i rekruttering for fremtiden, gjennom et tett samarbeid med restaurant- og matfaglinjen på Meldal videregående skole.

Litt mer Thams

Orkanger er ifølge Store norske leksikon et «handels- og industrisenter med variert industri», og mye av æren for det skal nok nevnte Christian Thams til Bårdshaug ha. Skolegang i Tyskland og Sveits – fra barnsben av – gjorde ham tidlig til verdensborger. Thams startet sin yrkeskarriere som arkitekt i Nice og Paris. Men han skulle komme til å bli både diplomat og politiker, i tillegg til industribygger.

Han ble sågar en tidlig initiativtager – og administrerende direktør for – Orkla Grube Aktiebolag, forgjengeren til dagens Orkla ASA.

Men han la ikke arkitektkunnskapene i møllposen av den grunn. Etter det store jordskjelvet i franske Alpes-Maritimes i 1887, så han umiddelbart behovet for ferdighus! Tegnet av ham selv, og levert av familiebedriften Strandheim Brug, skulle disse ferdighusene bli storselgere over store deler av verden.

Og så tegnet han selve herregården da, som ble til en blanding av internasjonal arkitektur og nasjonalromantisk tradisjon. Internasjonal storviltjeger som han var, lot han også den interessen sette sitt preg på interiøret.

De Historiske Hotel & Spisesteder

I dag er Bårdshaug Herregård – selvsagt – medlem av De Historiske Hotel & Spisesteder. 

– Vi har stadig gjester som har lagt ut på sin egen «historisk turné», og for dem er en overnatting eller to i herregården en dyd av nødvendighet, humrer Müller Lysholm.

– Ellers har vi gjester fra både nær og fjern. Det internasjonale eierskapet bak flere av lokalbedriftene, skaper et gjestegrunnlag i seg selv.

– Men uansett hvor gjestene kommer fra, blir de møtt med smil, et godt kjøkken, og en historie litt utenom det vanlige!

ANNONSE