Imponerende nivå i Årets unge kokk

Fem unge kokketalenter konkurrerte i dag om å bli Årets unge kokk. Konkurransen foregår i Mathallen Oslo på Vulkan, og arrangementet er åpent for alle.

Finalistene var i ilden fra klokken sju i morges, og klokken tolv var alle kjøkken ryddet. Aleksander Løkkeberg Vartdal, Aron Espeland, Celine Ekholt, Liliana Haaland og Runar Helgeland utgjør de fem finalistene. Les mer om dem nedenfor.

Mat med klar norsk idenditet

I Årets unge kokk skal det fremstilles to tallerkenretter. Den ene vegetarisk med jordskokk i hovedrollen, den andre en sjømatfest med Auroralaks, skalldyr og trøffeltang. Begge rettene skal ha en klar norsk identitet, med tydelige smaker av alle hovedråvarene. 

Imponerende nivå

Gjestedommer Renee Fagerhøi, som driver Bula Bistro i Trondheim, sier at hun er imponert over nivået i Årets unge kokk. 

– Jeg er utrolig stolt av det de har fått til. De har lagt ned sinnsykt mye tid i forberedelsene. Vi skal ha stor respekt for prosessen de har vært igjennom. Det er et stort press under konkurransen. Det varierer hvor mye konkurranseerfaring deltakerne har; noen har mye, blant annet fra landslag, mens andre har jobbet mest alene. De viser seg også i maten som ble servert, det er ulik stil, og den favner bredt. Noe av maten har typisk konkurransestil, mens andre har gått langt bort fra det. Det var spennende å se som dommer.

– De er to jenter med, og det er veldig kult. Jeg håper det kan inspirere andre jenter til å konkurrere. Jeg håper alle deltakerne har hatt en positiv opplevelse, og at de har fått en god konkurranseerfaring. 

Også Årets Kokk går av stabelen i dag. Konkurransestart er kl. 14.00.

Begge konkurransene kan følges her via live-stream.

Et fagsterkt og dyktig lag med kokker og matentusiaster skal lede publikum. Karl Erik Pallesen og Renee Fagerhøi er konferansierer. Even Ramsvik, Lars Erik Underthun, Harald Osa, Amanda Sunita Bahl og Jimmy Øien vil kommentere fortløpende gjennom dagen, og fra kl. 16.30 vil Arne Hjeltnes og Amanda Sunita Bahl være programverter med gjester i studio.

Program

07.00: Konkurransen «Årets unge kokk 2019» begynner.
Kandidat i kjøkken nr. 1 starter, de øvrige fire kandidatene i henhold til trukket kjøkkenrekkefølge hvert 10. minutt frem til kl. 07.40.

10.00: Dømming av tema #1: Ovo-vegetarisk «Jordskokk med rotgrønnsaker vaktelegg».

Kandidat i kjøkken nr. 1 presenterer først, deretter presenterer de andre kandidatene hvert 10. minutt frem til kl. 10.40. Retten presenteres på tallerken.

11.00: Dømming av tema #2: Sjømatfest. Auroralaks med skalldyr og trøffeltang.
Kandidat i kjøkken nr. 1 begynner, deretter presenterer de andre kandidatene hvert 10. minutt frem til kl. 11.40. Retten presenteres på tallerken.

12.00: Konkurransen «Årets Unge Kokk» avsluttes.

21.00: Seremoni og premieutdeling.

Ny konkurranse

Årets Unge Kokk er en ny konkurranse for kokker under 25 år. 

Målet med Årets unge kokk er å løfte frem unge kokketalenter, gi dem kunnskap og konkurranseerfaring.

– Mange unge kokker drømmer om å stå på pallen i Lyon, og gjennom Årets unge kokk skal vi inspirere de unge kokkene til å delta i denne krevende, men fortsatt litt enklere versjonen av Årets kokk. De seks kandidatene som er valgt ut, viser allerede nå en enorm allsidighet, kunnskap og kompetanse, og det blir utrolig spennende å følge dem på veien til konkurransen. Og kanskje ser vi en eller flere av dem på konkurransekjøkkenet i Lyon i fremtiden, sier Tom Victor Gausdal, styreleder av Akademiet Årets kokk (tidligere Bocuse-akademiet).

– Akademiet har valg ut kandidatene etter faglighet, smak og kreativitet på oppskriften, og jeg tror vi har funnet noen kandidater som kommer til å sette sitt preg på kokkebransjen i mange år framover, sier Gunnar Hvarnes, faglig leder i Akademiet.

Dommerne

Smaksdommerne i Årets unge kokk er Bocusekokkene Bent Stiansen og Tom Victor Gausdal. Gjestedommere er danskene Kamilla Seidler fra Lola og Rasmus Kofoed, sammen med de prisbelønte norske kokkene Kari Innerå og Renee Fagerhøi. Christopher W. Davidsen og Gunnar Jensen er kjøkkendommere. Også Davidsen er medlem i Årets kokk-akademiet.

– Vi er utrolig stolte over å kunne presentere et slikt stjernelag av mesterkokker til å dømme konkurransene Årets kokk og Årets unge kokk. Kokkene i dommerpanelet kjennetegnes av en tydelig og innovativ matfilosofi og en enorm faglig dyktighet, forteller Arne Sørvig, daglig leder i Stiftelsen Årets kokk.

Smaksdommerne dømmer etter smak, presentasjon/estetikk og geografisk identitet, mens kjøkkendommerne vurdere kokkenes samarbeid, faglighet og arbeidsformer som reduserer matsvinn og fremmer hygiene og matsikkerhet.

Les mer om dommerne her.

Finalistene

Team Ekholt

Celine Ekholt (20) – Kontrast, Oslo

Commis: Na Tran (19) – lærling på Arakataka i Oslo.

– Jeg vil bli Årets unge kokk fordi jeg har stor tro på dette yrket og hva det står for. Konkurransen vil bidra til å gi faget mitt god oppmerksomhet. Jeg har også stor tro på oss kvinnelige kokker, og med forbilder som Heidi Bjerkan som både står på, og står for det hun sier, tennes en gnist i meg til å pushe hardere og til å utfordre meg selv.

Team Vertdal

Aleksander Løkkeberg Vartdal (24) – Happolati, Oslo

Commis: Sebastian Skauen Johnsen (19) – lærling på Rest i Oslo.

– Det har vært mange delmål på veien, blant annet å konkurrere på Kokkelandslaget, men hovedmålet og drømmen har alltid vært å stå på toppen av pallen i Bocuse d’Or i Lyon. Å bli Norges første Årets unge kokk er en unik mulighet til å vise mine kunnskaper og mitt engasjement, i tillegg til å gi meg god erfaring til fremtidige konkurranser.

Team Aron

Aron Espeland (23) – Vaaghals, Oslo

Commis: Andreas Fjellheim (19) – lærling på Vaaghals i Oslo.

– Det viktigste for å utvikle faget er å inspirere og å være imøtekommende. Å møte nye kolleger, idémyldre, lære nye ting, få råd som gjør deg bedre, lære litt nytt hver dag. Ikke minst er det viktig å få videreført vår unike kunnskap og tradisjoner i Norge. Faget vårt er så utrolig stort og mulighetene er mange.

Team R.H. Norway

Runar Helgeland (23) – NB Sørensen Annen Etage, Stavanger

Commis: Sebastian Undheim (19) – lærling hos Bevaremegvel i Stavanger.

– Det er viktig å fremme faget for å få andre unge til å søke kokkelinjen, skape interesse og nytenkning for faget. Årets kokk og andre kokker er derfor viktige for å skape engasjement og for å utvikle faget. Kokkekonkurranser er noe av det som gjorde at jeg valgte å bli kokk, og ikke slakter.

Team Liliana

Liliana Haaland (23) – selvstendig kokk, Haugesund

Commis: Aleksandra Dawidovicz (20) – lærling på Scandic Maritim i Haugesund.

– Å utfordre meg selv, ved å kvalifisere meg til og delta i en konkurranse er en stor inspirasjon for meg. Ikke minst det å få utvikle rettene slik jeg ønsker, det er mine verk og mine signaturretter. Jeg passer godt i en individuell konkurranse som dette.

ANNONSE