Årets bakeri Elda gjør glutenfritt til allemannseie

Elda Bakeri i Sandnes har opplevd en eksplosiv vekst siden oppstarten i 1998. Gjestalveien Conditori AS, som er bedriften bak varemerket Elda, satser nå friskt på serveringsbransjen fra sitt nye, 900 kvadratmeter store bakeri. Siste nytt er glutenfrie hamburgerbrød.

– Det var et «must» med nytt bakeri. Nå har vi doblet ovnskapasiteten, noe som var helt nødvendig for å møte den stadig økende etterspørselen, smiler en travel Mattias Skoglund, salg- og markedsansvarlig ved Rogalandsbakeriet.

Uten gluten og melk

– Faktisk er brødene våre både glutenfrie og melkefrie, og passer slik rett inn i et vegansk kosthold, fortsetter Skoglund.

– Målet vårt er å skape produkter som både føles og smaker som tilsvarende produkter med gluten og melk. Ifølge juryen til Baker- og Konditorbransjens Landsforening har vi klart nettopp dette. Det var en av grunnene til at vi ble Årets Bakeri!

Elda Bakeri er Årets Bakeri 2019: – At vi skulle ende opp med å vinne en slik prestisjefylt konkurranse er helt fantastisk for oss som nisjeprodusent.

Problemløseren

Det var Helge Hansen som startet Gjestalveien Conditori AS for 21 år siden. Som far og husbond til barn og kone med cøliaki (kronisk sykdom som skyldes unormal reaksjon på gluten, red.anm.), oppdaget han fort det noe triste utvalget av glutenfrie alternativer i butikker og cafeer. Og som vestlendinger ofte gjør, så gikk han i gang med å løse problemet, i stedet for å overlate det til andre.

– Vi oppdaget fort at det var en sult i markedet etter alternativer som ikke kompromisset med kvalitet og konsistens. Allerede fem år etter starten flyttet vi inn i større lokaler, og for noen år siden ble også 250 kvadratmeter for smått, forteller Mattias Skoglund.

Fra lokalt til nasjonalt

Bakeriet som startet i det små, er nå i ferd med å bli en nasjonal aktør.

– Vi var tidlig i kontakt med ASKO, noe som igjen bidro til tidlig vekst, forklarer Skoglund.

– Vi ser et stadig voksende marked, som vi bare så vidt har skrapet på overflaten. Kundene forventer helt enkelt at gluten- og melkefrie varer – som smaker «normalt» – skal finnes i sortimentet.

Sortimentet øker

– Pizzabunnen vår er storselgeren for øyeblikket. Den får vi nesten ikke bakt nok av. Men ikke alle vil ha amerikansk pizza. Derfor er vi også i gang med en italiensk pizzabunn, opplyser mannen fra Elda.

– Og så forventer vi mye av de nye hamburgerbrødene. De er både store og saftige, og passer godt til burgere både med og uten kjøtt.

Utover pizzabunner og burgerbrød, kan Elda Bakeri friste med godbiter som marsipankake og blåbærmuffins. I tillegg til oppskåret grovbrød, grove rundstykker, og baguetter i flere varianter.

– Vi jobber kontinuerlig med produktutvikling, og nye produkter vil føye seg til sortimentet med jevne mellomrom.
Dette er absolutt et segment i vekst, avslutter Mattias Skoglund.

ANNONSE