Elda Bakeri er Årets Bakeri 2019

+
Fra venstre Mattias Skoglund, Charlotte Hansen og Thorbjørn Hansen.

Elda Bakeri er kåret til Årets Bakeri 2019. Det glutenfrie bakeriet i Sandnes vant kåringen i sterk konkurranse med 16 andre bakerier fra hele landet. Konkurransen har hatt innovasjons- og nyskapingsevne som hovedtema.

Det er andre gang Årets Bakeri kåres i Norge. I fjor vant Mandalsbedriften Edgard Bakeri. Bak konkurransen står Baker- og Konditorbransjens Landsforening. 17 nominerte bedrifter har kjempet om årets tittel.

Prisen ble delt ut under baker- og konditorbransjens landsmøte på Quality Hotel Leangkollen onsdag kveld.

– Veldig stort for oss

– Vi er vi veldig ydmyke og glade for å ha blitt nominert, og at vi senere kom til finalen i en konkurranse med svært sterke konkurrenter. At vi skulle ende opp med å vinne en slik prestisjefylt konkurranse er helt fantastisk for oss som nisjeprodusent. Dette er veldig stort for oss, sier salgs- og markedsansvarlig Mattias Skoglund.

– Vi har jobbet med utvikling og forbedring av glutenfrie bakervarer i 20 år. Denne seieren er en bekreftelse på at bedriften har gjort mye riktig. Derfor er det å bli Årets Bakeri veldig stort for alle oss som jobber her, og spesielt stort for de som har jobbet lenge i bedriften.

– Vinden har blåst vår vei en periode. Vi har vært heldige med en del kjedeavtaler og fått vårt navn på kartet. Den siste tiden har vi blitt litt mer kjent i Norge, og vi jobber nå med mange spennende prosjekter. Å bli kåret til Årets Bakeri 2019 var prikken over i-en, sier Skoglund.

I SMAKmagasinet 3_2019, som kommer før sommeren, kan du lese mer om Elda Bakeri. 

Derfor vant Elda Bakeri

I juryens begrunnelse står det følgende:

Vinneren av Årets Bakeri 2019 er et bakeri som har spesialisert seg i en nisje. Bakeriet ble etablert for cirka 20 år siden. Det begynte som et lokalt bakeri, men nylig tegnet bedriften sin første nasjonale avtale med en hotellkjede. Dette viser at de har klart å løfte det de har lyktes med lokalt, til en nasjonalt satsing. I fjor skiftet bakeriet navn i forbindelse med overgang til nytt bakeri. Denne store investeringen har tredoblet produksjonskapasiteten i anlegget, og viser at eieren har tydelige og klare ambisjoner om å vokse i sin nisje.

Bakeriet har sett mulighetene med et nisjeproduktsortiment der andre bakerier har sett utfordringer. De har helt fra starten av sett at det var mulig å skape et interessant marked med utelukkende glutenfrie produkter, og har med lidenskap klart å presentere et produktspekter som blir etterspurt fra alle – ikke bare de med intoleranse. De har evnet å gjøre dette til like bra produkter som ordinære bakervarer, med høye kvalitetskrav. De har lyktes med å markedsføre sitt glutenfrie produktsortiment til alle – uavhengig av matintoleranse. Dette har bidratt til innovasjon i kundeopplevelse, hvor de som har glutenintoleranse kan velge og vrake blant over 200 kvalitetsprodukter. Dette gir dem også ønsket variasjon samt nye og spennende produkter. Det å tenke kontinuerlig på innovasjon med fokus på kundebehov bidrar til nye produkter. Bare i 2018 kom det 5–6 nye produkter.

Bedriften har god og vedvarende lønnsomhet som har bidratt til investeringslyst. De har også fokus på bærekraft gjennom blant annet valg av emballasje. Bakeriet viser at det er mulig å skape seg et spillerom i en markedsnisje, selv om konkurransen er stor. Derfor har bakeriet utmerket seg med spesielt god kvalitet på varene, samt det store  produktspekteret. Vinneren fremstår absolutt som en stor inspirasjon for bransjen. 

De nominerte

De nominerte bakeriene i 2019 var følgende:

 • Baker Jørgensen, Arendal
 • Bakeriet i Lom, Lom
 • Bonzo bakeri, Tvedestrand
 • Boulangerie M, Oslo
 • Elda Bakeri (Gjestalveien Conditori), Sandnes
 • Harmoni Håndverksbakeri, Porsgrunn
 • Lie Nielsen, Bergen
 • Majas Bakeri, Larvik
 • Rosenborg Bakeri, Trondheim
 • Samverket, Moss
 • Sandnes Bakeri, Sandnes
 • Sour To The People, Hønefoss
 • Tollboden Bakeri, Flekkefjord
 • Tromsø Bakeri, Tromsø
 • W.B. Samson, Oslo
 • Åpent Bakeri, Oslo
ANNONSE