En helg spekket med matopplevelser

+
Bildet er fra Oslo Vegetarfestival, som har rukket å bli en godt etablert matfestival. Foto: Mira Wickman

Helgen 25. til 26. mai finner flere store matarrangementer sted i Oslo og omegn.

Oslo Vegetarfestival finner sted i Kubaparken i Oslo og KuttMattsvinn-festivalen i Opland bakgård mellom Oslo S og Østbanehallen. To arrangementer finner sted i Bærum; Sandvika Matfestival på Kadettangen og Kokkenes dag i Strandalleén på Stabekk.

KuttMatsvinn-festival

Matvett står bak festivalen, som arrangeres i anledning den pågående KuttMatsvinn-uken.  Arrangementet er et samarbeid med Oslo kommune, Miljøhovedstaden og mange andre aktører som jobber for at det skal kastes mindre mat i Norge.

Too Good To Go, Bymiljøetaten i Oslo, Matsentralen, Framtiden i våre hender, Foodlist og Spis opp maten skal sammen med Matvett og et knippe serveringssteder servere mat med mening og ha kunnskapsbaserte aktiviteter.

Les mer om KuttMatsvinn-festivalen her.

Sandvika Matfestival

Allerede i dag åpner Sandvika Matfestival, som profilerer seg som en festival for hele familien, og blir beskrevet som en festival «en festival hvor vi hyller de gode råvarene, søker de fantastiske smakene, og hvor både barn og voksne kan lære om mat.»

Her kan de besøkende få oppleve restauranter, foodtrucks, boder, kurs, konkurranser, musikk, underholdning, smaksprøver og aktiviteter for barn tre dager til ende. 

Festivalen blir arrangert av Matfestivalene, som lager festivaler med fokus på mat og drikke for hele familien. 

Les mer om Sandvika Matfestival her.

Oslo Vegetarfestival

Oslo Vegetarfestival finner sted i Kubaparken lørdag og søndag kl. 11–18. De besøkende kan få oppleve en rekke matboder og utstillere, i tillegg til et tettpakket program med kokkekurs, foredrag og aktiviteter for barna.

Siden Oslo Vegetarfestival ble arrangert for første gang i 2010, har besøkstallet økt for hvert år, i takt med at interessen for vegetar- og veganmat har vokst. Årets festival blir åpnet av klima og miljøminister Ola Elvestuen. 

Foredrag, debatt og kokkekurs

Blant foredragene finner vi blant annet disse titlene: «Plantebasert – attraktivt, sunt og norsk?», «Helseeffekter av plantebasert mat» og «The journey to vegan power», «Grønt gründerskap», «Hva kommer vi til å spise i framtiden?» og «Gode vegetarnyheter». 

Det blir også politisk debatt, der det blant annet skal diskuteres hvordan politikerne vil legge til rette for at vi skal spise mer plantebasert.

På søndag blir det panelsamtale, der noen av de største aktørene i bransjen skal snakke om hvorfor de satser på vegetarmat og hva de planlegger fremover. 

SMAKmagasinet var til stede under en tilsvarende panelsamtale i 2017, der NorgesGruppen var representert: De store aktørene tar vegetartrenden på alvor 

På kokkekursene kan du blant annet lære hvordan du lager sykt enkel vegansk hverdagsmat, vegansk «kjøtt», vegansk meksikansk mat, vegansk grillmat, fermentert mat og drikke, rawfood og annen sunn vegansk mat.

Les mer om Oslo Vegetarfestival og se fullstendig program her.

Kokkenes dag

Målet med Kokkenes dag er å dele kunnskap og bygge et sterkere samhold blant kokkene ved noen av landets beste restauranter.

Festivalen ble arrangert for første gang i 2017, etter initiativ fra Tom Victor Gausdal, som driver Strand restaurant.

I år er 34 restauranter representert, og arrangøren lover «[…] matboder så langt øyet kan se med det aller beste kongeriket kan tilby av gastronomiske herligheter.» Det vil bli egne aktiviteter for barna. 

Det vil også bli konsert, utdeling av prisen Kokkenes kokk og etterfest på uteserveringen på Strand Restaurant. 

Disse restaurantere er representert:

  • Brasserie Hansken
  • Plah Restaurant
  • Restaurant À L’aise
  • Bokbacka
  • Topphem
  • Klosteret Restaurant
  • Statholdergaarden
  • Speilsalen
  • Credo restaurant
  • Stock
  • FYR Bistronomi & Bar
  • Stallen
  • Restaurant Cru
  • Restaurant 1877
  • Restaurant Einer
  • EGGET
  • Nemesis
  • Vaaghals
  • Gamle Raadhus Restaurant
  • Palace Grill
  • Happolati
  • Kulinarisk Akademi
  • Bølgen & Moi Briskeby
  • NKL
  • Katlaoslo
  • The Golden Chimp
  • Hrímnir Ramen
  • Restaurant Haakon
  • Strand Restaurant
  • Trattoria Popolare
  • La Feve
  • Brutus
  • Restaurant Slippen
  • Jacob & Gabriel Restaurant
  • La Fève Restaurant and Bar

Mer informasjon om Kokkenes dag finner du her.

ANNONSE