Bra nivå i Skole-NM i restaurant- og matfag

I begynnelsen av april ble Skole-NM i Restaurant- og matfag 2019 avholdt på Greveskogen videregående skole i Tønsberg. Arrangementet samlet ti konkurrerende servitører, tretten kokker, tre bakere, ni konditorer, fire butikkslaktere og tre finalister innenfor industriell matproduksjon.

Elevene som hovedsakelig er 2. klassinger på videregående landet rundt, konkurrerte i tre puljer over to dager. Hver av deltakerne fikk 15 minutter til klargjøring av arbeids- plass og fire klokketimer på å løse oppgaven.

Åpent for kreativitet

Næringslivskoordinator innen Restaurant- og matfag og leder i Norske Kokkers Landsforening i Vestfold, Trond Andresen, beskriver konkurransemenyen:

– Forrettens hovedråvarer er broccolini og kyllingkraft, og det skal være en suppe. Til hovedretten skal det benyttes hel svinenakke med bein. Rettene skal ha en klassisk forankring som følger klassiske oppskrifter, men det er åpent for kreativitet innenfor rammene, forteller Andresen.

Nina Oppberget og Jirawan Maneesai forteller at dagene på restaurant- og matfag er veldig fine. Jentene var de eneste som representerte Vestfold på hjemmebane.

– Vi er på kjøkkenet to dager i uka, så lager vi mat til restauranten Grevinnen som er her på huset. Vi får mye praktisk erfaring, forteller Oppberget.

Høyt nivå

Oppberget konkurrerte selv i servering og Maneesai konkurrerte i kokkekonkurransen.

– Det er litt skummelt å delta, fordi det er et såpass høyt nivå, fortsetter Oppberget.

Vibeke Thomassen var en av dommerne for kokkene og har selv gått på Greveskogen VGS. Tidligere har hun deltatt to perioder på kokkelandslaget, og hun jobber nå som dessertkokk ved Restaurant REST i Oslo. Hun har tidligere vært dommer i Innlandskonkurransen og lærlingekonkurransen på Innlandet.

– Det er veldig rart å stå her som dommer, jeg er jo i utgangspunktet konditor, men har konkurrert veldig mye i kokkekonkurranser. Det er morsomt å se hvor flinke deltakerne er. Nivået er bra!

Vektlegger mattrygghet og skjæreteknikker

Butikkslakter-dommer Vibeke Bjønnes forteller at elevene har jobbet rolig og konsentrert. Både Vg1- og Vg2-elever var representert blant konkurrentene i Butikkslakter. Dommerne vektla spesielt hvordan elevene jobbet og vurderte både mattrygghet og skjæreteknikker.

– Noen lager pølser, andre lager eggesalater. De må også bene ut lammelår, kylling og svinelår. Oppgaven er å lage salgbare produkter som presenteres på en kreativ og innbydende måte, forteller Bjønnes.

ANNONSE