Kombucha – to tusen år gammel trenddrikk

Kombucha har i løpet av de siste årene blitt en av de mest trendy drikkene du kan ha på menyen. Trenddrikk til tross, dette er ingen ny «oppfinnelse». Vi vet at denne leskende drikken ble drukket for over to tusen år siden!

Opphavet bak det eksotiske navnet er uvisst, men selve drikken antar man kommer fra Kina, der den skal ha blitt omtalt som «livets eliksir». Det er flere som hevder at drikken har en rekke helseeffekter, ikke minst på grunn av de probiotiske bakteriene som skal være bra for tarmhelsen. 

La deg leske

Kombucha er en fermentert te som skal drikkes kald, hvilket gjør det til en god og forfriskende drikke som kommer i mange smaksvarianter. Kombucha lages av enten svart eller grønn te, og kan tilsettes ulike smakstilsetninger – for eksempel bær, frukt, juice og urter.

Fermenteringen produserer en naturlig kullsyre som gir drikken et perlende preg. Drikken egner seg derfor som et alternativ til sukkerholdig drikke, eller som et alkoholfritt alternativ. Kombucha kan gjerne brukes som et utgangspunkt for mocktails. Som et resultat av fermenteringen har kombucha et naturlig innhold av alkohol, men det er snakk om en så liten mengde at drikken regnes som alkoholfri. Trendananalytikeren Freeman spår for øvrig at kombucha med høy alkoholprosent vil bli en trend i 2019. 

Tidkrevende prosess

Kombucha blir laget ved at man i en søt te tilsetter sukker og en startkultur; denne omtales blant annet som en «SCOBY» eller «kombucha-mor». (SCOBY er en forkortelse for Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast.) Deretter skal drikken gjære/fermentere i opptil fire uker. I denne prosessen blir sukkeret «spist opp» av bakterier og gjær i startkulturen. Den ferdige teen smaker syrlig grunnet en organisk syre som blir laget av bakteriene. Jo lenger kombuchaen står, jo mindre søt og desto mer syrlig vil den bli. 

Norske kombucha-produsenter

ASKO Servering har kombucha fra flere norske leverandører i sitt sortiment. Blant disse vil du finne lokalprodusenten Råstad Kombucha, som blir produsert i Tønsberg i Vestfold. Heidi Råstad, eier og daglig leder, startet produksjonen på kjøkkenbenken, men den har nå vokst seg inn i et større lokale med 1000 liters tanker. 

Se hvilke kombuhca-varianter som er tilgjengelige i sortimentet her:

 

Råstad Kombucha er laget på grønn te, inneholder ingen kunstige tilsetningsstoffer, og er ikke pasteurisert. Produktet finnes i smakene bringebær, ingefær og rabarbra + jordbær. Bringebær-varianten var finalist i Det norske måltid 2018. 

ANNONSE