Desserten er prikken over måltidets i

+
SMAKmagasinets stikkord var «vaffel». Kulinaris’ daglige leder Roar Langli svarte med brunostiskrem og jordbærsorbet. Så lot vi en av landets bedre kokker ta seg av resten.

«I'm not a vegetarian, I'm a dessertarian» skal mannen bak Tommy og Tigern, Bill Watterson, en gang ha sagt. En god dessert er viktig for mange, men mange velger også bort måltidets definitive finale. Dette må vi gjøre noe med.

Ved siden av å være en smakfull avslutning på et godt måltid, er en god dessert et utmerket mersalgsprodukt mange serveringssteder kan få mye ut av – hvis man gjør noen enkle grep. Vi spurte Kulinaris om noen inspirerende tips til noen fristende dessertalternativer på menyen.

Følg vår trinn-for-trinn-anvisninger nedenfor!

Variasjoner over et tema

SMAKmagasinets stikkord var «vaffel». Kulinaris’ daglige leder Roar Langli svarte med brunostiskrem og jordbærsorbet. Så lot vi en av landets bedre kokker ta seg av resten. Resultatet ble tre variasjoner over samme tema; et tema så velsmakende og smaksmessig intrikat – og likevel så enkelt – at du bare må prøve selv. SMAKmagasinet spår at du her har kimen til en ny dessertvår!

Dette trenger du

Dessertens bærebjelker er vafler, og nevnte produkter fra Kulinaris. I tillegg trenger du ristede hasselnøtter, luftig krydderrømme, salt karamell og brunostsnø. Slik forbereder du råvarene:

Ristede hasselnøtter

Varm opp stekeovnen til 180 grader, og la hasselnøttene bake i rundt 12 minutter. Rens dem for skall, og oppbevar dem i en boks med lokk.

Salt karamell

Her trenger du 125 gram sukker, 65 gram vann, 90 gram fløte, 25 gram meierismør og 3 gram flaksalt. Først koker du vann og sukker til du får en gyllen karamell. Så tilsetter du fløte, og koker det hele opp til 109 grader. Til slutt tilsetter du salt og smør, og kjører det hele opp med stavmikser. Det ferdige produktet heller du over på en sprøyteflaske.

Luftig krydderrømme

Her trenger du 200 gram seterrømme, 30 gram fløte, 10 gram melis, zest fra én sitron, pluss en halv teskje revet kanelstang. Ha rømmen og de øvrige ingrediensene i en bolle, og pisk sammen til kremen stivner. Den ferdige krydderrømmen har du i en sprøytepose med tyll, som du oppbevarer kaldt.

Brunostsnø

Her fryser du ganske enkelt ned skivene av brunost. De frosne skrivene «hiver» du deretter i blenderen, og kjører på til skivene har blitt til pulver. Det ferdige pulveret oppbevarer du
i fryseren.

Fantasi

Sett sammen ingrediensene som angitt på bildene. Våre forslag er basert både på en hel vaffelplate, og på et par vaffelhjerter. Eller du kan la fantasien løpe, og skape dine helt egne kreasjoner. Godt smaker det uansett. Vel bekomme!

En hel vaffelplate

Nedenfor ser du hvordan du bygger en elegant vaffeldessert full av smak. Salt, søtt og godt!

To vaffelhjerter

En enklere versjon, basert på to hjerter. Her spiller smakene fra iskrem og sorbet en sterkere rolle. 

ANNONSE