Historisk vinner av VM i baristakunst

Etter fire konkurransedager med mange sterke prestasjoner, var det til slutt Agnieszka Rojewska fra Polen som ble annonsert som vinneren av World Barista Championship. Og med det ble hun den første kvinnen noensinne til å vinne mesterskapet.

Den nybakte verdensmesteren har vært i kaffebransjen i over ti år. Hun begynte karrieren i en kaffebar-kjede, før hun startet sin egen kaffebar. I dag jobber hun hovedsakelig som trener.

Utkonkurrerte 55 baristaer

Totalt 56 baristaer deltok i mesterskapet, inkludert Tore Øverleir fra Norge. Alle deltakerne har vunnet nasjonale mesterskap i sine respektive land. 16 gikk videre til semifinalene og seks til selve finalen. 

Rangering av finalistene

Spenningen var stor da resultatene ble annonsert.

1. Agnieszka Rojewska - Polen

2. Lex Wenneker - Nederland

3. Mathieu Theis - Sveits

4. Michalis Katsiavos - Hellas

5. Cole Torode - Canada

6. John Gordon - New Zealand

Konkurranseformatet

VM i baristakunst går ut på å tilberede fire espressoer, fire melkedrikker og fire originale signaturdrikker, dvs. en egenkomponert kaffedrikk. De ulike drikkene kan serveres i en valgfri rekkefølge.

Hver deltaker har 45 minutter på scenen: 15 minutter til forberedelser, 15 minutter til selve presentasjonen og til slutt 15 minutter til å rydde og vaske etter seg.

Totalt seks dommere vurderer ulike aspekter ved prestasjonen; tekniske ferdigheter, smak og visuell presentasjon er noe av det som blir tillagt vekt. Også fremføringen er viktig for totalvurderingen. Under konkurransen har deltagerne en presentasjon av kaffens art og opprinnelse, i tillegg til en personlig begrunnelse for valget av kaffe.

Hvis du vil se hvordan VM i baristakunst foregår, kan du se opptak av alle deltakernes presentasjoner her.

Formatet i VM er faktisk basert på NM i baristakunst, som ble startet opp i 1998. Det første verdensmesterskapet ble arrangert først i 2000. 

Norge har vunnet to ganger

Baristaer fra følgende land har vunnet World Barista Championship i løpet av de foregående 18 årene mesterskapet tidligere har blitt arrangert:

  • Norge (2x – Robert Thoresen i 2000 og Tim Wendelboe i 2004)
  • Danmark (4x)
  • Storbritannia (3x)
  • Irland (1x)
  • USA (2x)
  • El Salvador (1x)
  • Guatemala (1x)
  • Japan (1x)
  • Taiwan (1x)

World of Coffee

Mesterskapet ble arrangert i Amsterdam, i forbindelse med messen World of Coffee 2018, som samlet i underkant av 11 000 kaffeentusiaster. 

ANNONSE