Hvit fisk og mørkt øl

Klippfisk og tørrfisk har siden uminnelige tider sikret eksport og handelsforbindelser. Og mens fersk sei og torsk i fjorden var sikringskost i gamle dager, spiser nordmenn rundt 25 prosent mindre fisk og sjømat enn for bare fem år siden. Men fisk og sjømat er enkelt, godt og perfekt til mange øltyper.

Det er særlig ungdom og unge voksne mellom 18 og 34 år som spiser lite fisk. Ungdommen dropper til og med laksen, de er usikre på om oppdrettslaksen er sunn og bærekraftig nok. 

Fisk og øl på søndag

La meg dele et forsett som jeg håper skal revolusjonere søndagsmiddagene her i huset. Mitt ønske er nemlig at alle søndagsmiddager med de voksne ungdommene, både tantebarn og bonusbarn, blir fiskebaserte. For det andre har jeg med æresord i hjertet lovt øl til og i maten, også når det kommer til fisken. For dersom man skal foreta en realitetssjekk, så er det slik at ungdom i denne aldersgruppen ikke har mest penger, og fisk kan være litt dyrere enn andre råvarer. I tillegg bor mange av de unge voksne alene, og siden de trenger bare litt fisk, vil de helst ikke ha noe som står og lager lukt i felleskjøleskapet i kollektivet.

Alle slags fiskeretter

Derfor tester jeg for tiden oppskrifter med fisk av alle slag. Fra før har jeg en brukbar paella på repertoaret, jeg forstår salma og sushiris, jeg har sympati for tørrfisk – selv om jeg aldri bruker det – og jeg har en mann som elsker klippfisk i alle former og gjerne legger ferien til Kristiansund eller Portugal.

For tiden er favoritten sjøkreps. Litt fordi de er så vakre og litt fordi du kan bare gratinere dem og ha verdens beste forrett. Dessuten ser det så avansert ut! Del sjøkrepsen i to og bland en liten blanding med crème fraîche, dill og hvitløk tilsatt litt parmesan, og sett det inn i ovnen. Det er helt eventyrlig med en porter eller en pils, for å nevne to motsetninger. Blond er også helt himmelsk til denne retten. Har du lekne folk på besøk, kan en lys surøl uten frukt gjøre susen. Dette er øl som kan ha et nesten vinøst preg og som kan passe godt til salt sjømat.

Hverdagsnøtter

Det aller beste jeg har smakt på lenge, er en hverdagsmiddag med ørret i aluminiumsform, du vet en slik som du bare skreller av plasten og setter i ovnen på 180 grader? Mens du venter på at ovnen blir varm, tar du en kikk i kjøkkenskapet. Har du mandler, hasselnøtter, cashewnøtter, valnøtter, pistasj, gresskarkjerner eller noe i den leia? Ta det du har, og finn fram en morter og knus en håndfull av et assortert utvalg nøtter. Tåler du ikke nøtter, velger du gresskarkjerner og solsikkekjerner. Bland inn litt nøytral olje, litt salt og pepper, og smør det tykt på fiskens overflate. Femten til atten minutter senere har du verdens beste middag: Ørret med nøtteskorpe. Dette høyner fiskemiddagen til uante høyder og kan brukes på laksefileter, torsk, ørret og så videre.

Som drikke til nøttefisken, er det et hav av ølsorter å velge mellom. Det er de mørke porterne, helst uten de sterke kaffetonene, men med den fine sødmen, du er ute etter. Porter og stout ble drukket som fattigmannskost og servert til elvemuslinger på pubene i Burton-Upon-Trent i gamle dager. Det har vi alle noe å lære av.

Hvordan velge øl til fisk

Når man velger øl til fisk, er det viktig å velge et øl som ikke er for bittert. På noen ølflasker er det opplyst hvor bittert det er, i form av betegnelsen IBU, International Bitterness Units. Et svakt humlet øl ligger mellom 5 og 30 IBU, mens et sterkt humlet øl har fra 70 til 400 IBU. Noen vil mene at en humlesterk pale ale trenger mer motstand enn fisk.

For lys sjømat som kongekrabbe, reker eller kreps, er alt fra porter til surøl innafor. Her gjelder det å finne sin smak. Til lette retter velger man kanskje helst lyst øl. Er fisken mer kjøttfull, slik som kveite eller ørret kan være, kan man også gå for andre undergjærede øltyper enn pils, for eksempel de mørkere variantene, en mørk bayer eller bockøl, men altså med relativt lav IBU. Ørret er en fet, rød fisk som er manges favoritt, og trenger litt mer sødme og humle enn den hvite fisken og de lyse skalldyrene. Har du testet hveteøl, en blonde, saison, eller trippel, er også det godt til rød fisk.

Noen anbefalinger

Aja Lemmy Witbier og Nøisom Lutefisk-øl kan passe godt til hvit fisk. Asahi er en tørr pilsner fra Japan som passer godt til all lys sjømat. Porter og stouts kan passe godt til muslinger og salt sjømat som reker og krabbe.

ANNONSE