Tradisjonsskrei med lyst øl i glasset

+
Tradisjonelt passer skrei med lyst øl. Det finnes flere typer som gjør måltidet til en fest.

Det er tid for skrei, den muskuløse torskefisken som kommer inn til kysten fra Barentshavet for å gyte og som ender sin amorøse og sprelske lek som mat på våre bord.

For å lage denne tradisjonelle retten, trekker man skrei, lever og rogn i hver sin gryte, og serverer med dampende, kokte poteter til. Optimal kjernetemperatur er 56 grader, og det er ingen skam å bruke steketermometer på disse kjøttfulle fiskeskivene. Serverer man det slik, kalles det mølje.  

Men hva skal man ha i glasset? Det er ingen grunn til å servere noe annet enn øl, og tradisjonelt passer skrei med lyst øl. For en gangs skyld kan man anbefale en frisk, iskald pilsner! Men det finnes også annet lyst øl som gjør dette måltidet til en fest.

Saisonøl

Et eksempel er et saisonøl, som er lyst øl, gjæret på høy temperatur som gir fruktige smakstoner. Har du testet det belgiske ølet laget av en italiener i vindistriktet Piemonte? Det kan tilsynelatende høres ut som en rekke motsigelser i en og samme setning, men håndverksbrygger Teo Mussos lager ølet «Isaac» av den belgiske slåtte- og sommerøltypen saison, som  fungerer minst like bra til skrei som til sommerens ostepiknik.  

Skrei – en helnorsk delikatesse

Skreien finnes kun her i Norge. Dette er en helnorsk delikatesse som ikke kan sammenlignes med den territorielle torsken vi finner bofast langs kysten. Barentstorsken svømmer mye og langt for å komme inn til kysten i Vesterålen og Lofoten.

Den kan bli skikkelig stor, rundt ti til femten kilo – av og til betydelig større! Det er muskelmassen som gjør at fisken flaker lett når den er ferdig trukket. Fisk smaker gjerne litt salt, så øl med litt sødme, slik som et amber øl, kan også fungere.  

Smaksrikt tilbehør

Tilberedes fisken med stekt bacon eller sterke pølsebiter av chorizo, kan du også hakke litt pistasjnøtter eller dadler fra julen, blande det sammen og bruke det som tilbehør. Dette gir en søt-salt kombinasjon som er perfekt til den hvite fisken. 

Å servere hvit fisk med ertestuing av den hjemmelagde typen blir heller aldri feil. (Oppskrift på ertestuing finner du nederst i artikkelen.) Blander du fisken med bacon, kan man med fordel velge en bockøl eller et litt mørkere øl enn de helt lyse typene, for eksempel Nøgne Ø Norwegian Farmhouse Tripel. 

Dette ølet anbefales til skrei

  • En tørr pilsner 
  • Balders Eplepils, med mye fruktighet og smak av grønne epler, Leikanger 
  • Baladin Saison «Isaac», Italia 
  • Schouskjelleren Tigerstaden Saison, Oslo 
  • Nøgne Ø Norwegian Farmhouse Trippel, Grimstad 

Denne artikkelen ble publisert for første gang i februar 2018.

Oppskrift på ertestuing 

Lag ertestuingen fra bunnen av. Kok raskt opp frosne grønne erter i en kjele og la de trekke i fem minutter.

Erter er en av de beste råvarene for frysing. Det kjennes, for nesten alle frosne erter er gull. Dette er en favorittråvare som høyner en risotto, en kokosgryte eller som tilbehør til all slags fisk. Det er imidlertid stor forskjell på frosne erter. Visstnok skal de dyreste ertene ha den beste kvaliteten, men det viktigste er den hemmelige ingrediensen: Tørr, knust mynte! Dette gir en frisk smak i ertestuingen. Det er helt fantastisk. Det fungerer sikkert også med minced mint konservert på glass. 

Når ertene er trukket, helles vannet av. Tilsett godt med smør og miks med en stavmikser. Med bittelitt salt og en pinch tørket mynte, har du en ny favoritt til den hvite fisken. 

ANNONSE