Sjokolade kan motvirke diabetes

Kan det virkelig stemme at sjokolade motvirker og behandler diabetes? Ja, mener forskere ved Brigham Young University (BYU).

Forskerne har nemlig funnet ut at en spesiell sammensetning som finnes naturlig i kakao, hjelper cellene med å produsere mer insulin, i tillegg til å gjøre dem i bedre stand til å håndtere blodsukkeret. Resultatene er gjengitt på BYU News

Insulin er hormonet som styrer glukose, det vil si blodsukkeret. Når en person har diabetes, produserer kroppen for lite insulin, eller så klarer ikke kroppen å håndtere blodsukkeret. Dermed blir blodsukkeret for høyt.

Dette betyr ikke at diabetespasienter nå har fått en god grunn til å spise store mengder søt sjokolade. De er de spesielle sammensetningene i kakao, kalt epicatechin, som er av betydning, og for at de skal ha en tilstrekkelig effekt, må man trolig spise store mengder kakao. Undersøkelsen som ligger til grunn for funnene er for øvrig gjort på dyr.

Funnene kan imidlertid hjelpe forskerne med å finne ut hvordan forbindelsene bør utnyttes best mulig i mat og kosttilskudd for å opprettholde et normalt blodsukkernivå for dagens diabetespasienter. Forskerne mener det til og med er muligheter for at man skal kunne forsinke eller forhindre utbrudd av diabetes type 2. Det skal derfor jobbes med å finne en måte for å hente ut de bestemte forbindelsene fra kakaoen.

Studien er publisert i Journal of Nutritional Biochemistry.

ANNONSE