En natt på festningen

SMAK går i dekning, bak metertykke murer på Kongsvingers tak. Der finner du nemlig Festningen Hotel & Resort, med god mat, god drikke, og overnatting i omgivelser du knapt finner maken til.

Bla i bildekarusellen for å se flere bilder fra Kongsvinger festning!

SMAKs sendebud blir innrullert for natten av en smilende assisterende hotellsjef Kine Bakke Grønvoll, og forlagt i den 28 rom store kasernen over ekserserplassen for resepsjonen. Standarden på dagens kaserne er i en helt annen divisjon enn den gang hutrende soldater forsøkte å sove her mellom svenskevaktene.

Luksus for alle

Hele anlegget gjennomgikk en omfattende oppgradering og restaurering i årene frem til 2014, i regi av Forsvarsbygg. I dag leder moderne, fotocellestyrte downlights deg gjennom teppebelagte ganger, og på rommene er køyene erstattet med brede og dype dobbeltsenger. Baderomsløsningene er i en førsteklasse for seg.

– Vi ønsker å tilby luksus for alle, til overkommelige priser, sier Monica Grønvoll Aaen, som er direktør for hotellene både her på festningen, og på Oscarsborg i Drøbaksundet, som begge inngår i et hotellkonsept som også inkluderer historiske Reenskaug i Drøbak. Grupperingen overtok hotelldriften på Kongsvinger festning høsten 2016, og åpnet dørene i januar i år.

– Det ser ut som vi skal klare et null-resultat, noe som er fantastisk for et første driftsår. Vi skal bygge virksomheten sakte men sikkert, slik at vi kan legge grunnlaget for varig og solid drift.

Mot söta bror

Forsvarsverket som ruver over Kongsvinger sentrum ble bygget i løpet av 1600- og 1700-tallet, for å forsvare oss mot söta bror - den gang bror ikke var så söt. Vegen fra Värmland over Eda og Magnor til Christiania ble sett på som strategisk viktig – både av svensker, dansker og nordmenn.

Festningen ble anlagt nettopp her for å forsterke et allerede naturlig anlagt hinder for fienden – Norges lengste elv Glomma – og var stridsklar så sent som i 1905, i tilfelle Sverige skulle ta det ille opp at vi avsatte Oscar II.

I dag er alle nasjonaliteter velkomne – også broderfolk. Rett etter SMAKs ankomst sjekker da også et svensk par inn for natten.

Mot Oslo

– Vi ser på oss selv som en nasjonal destinasjon, og ser Østlandsområdet og Oslo som en hovedmålgruppe. Derfor ruller det kinoreklame i hovedstaden i disse dager, som kan nå opp til 180.000 mennesker, fortsetter Monica G. Aaen.

– Vi ligger jo kun en times kjøretur fra Oslo, så det handler mest om å gjøre potensielle gjester oppmerksomme på Kongsvingerregionen og på oss. Som sted for kurs og konferanse finner du her kombinasjonen av ro, fred og sentrumsnærhet, og omgivelser som stimulerer tankene.

Liten stab

Den daglige driften styres av en stab på to; assisterende hotellsjef Kine Bakke Grønvoll og kjøkkensjef Tone E. Strøm. Førstnevnte har lang erfaring fra hotelldriften på Oscarsborg, og sistnevnte er en lokal kraft med lang fartstid både ute og hjemme.

– Det er viktig med lokal tilhørighet. Selv om vi henvender oss utover regionen, er lokalsamfunnet også en viktig gjestegruppe. Kanskje særlig for fredag- og lørdagsmiddagene vi serverer klokken 19.00, sier Kine B. Grønvoll.

– Du må kjenne gjestene for å gjøre en god jobb, legger Tone E. Strøm til.

– Gjestene herfra liker god, hjemmelaget tradisjonsmat, og her får de det de forventer.

Spøker det?

På et sted som dette, hvor du bokstavelig talt er omringet av historie, er det på sin plass å forvente et gjenferd eller tre. Så: Spøker det på Kongsvinger festning? Spør SMAKs utsending ubeskjedent. Hotellsjef og kjøkkensjef ser fort på hverandre, før Tone innrømmer at:

– Det er nok en «tilstedeværelse» på kjøkkenet. Og den er både vennlig og velkommen…

ANNONSE