Drikk sommer'n

+
Bær i øl er ikke noe nytt.

Ingenting er deiligere enn å putte sommeren på flaske. Bær i øl er ikke noe nytt og har ikke kommet med håndverksøl-bølgen, dette har menneskene før oss testet - og funnet verdig.

Oppskrift på solbærøl med saison som base og bær som tilsetning finner du lengre ned i artikkelen. 

Selv brygger jeg øl med det andre kanskje tenker på som rare tilsetninger. Men jeg er ikke alene, om det er granskudd, gresskar, agurkjuice eller solbær, så tester andre det samme som meg. Grunnen til det er jo at det er himla godt. Har du ikke prøvd et bærøl, er tiden kommet.

Sist jeg brygget solbærøl, startet jeg med å plukke solbær med mine foreldre. De har 11 enorme busker ved siste telling, nedarvet fra bestemor - og et hav av solbær de ikke helt har bruk for. Disse bærbuskene er nærmest som en jungel å regne. Buskene er legendariske i nabolaget fordi de skjæres ned med motorsag, som om det skal gi mindre bær, for det skjer ikke.

Bær i surøl

Bærøl kan ha en tendens til å havne på den sure siden. Det brukes mye bær i ulike typer surøl, men det finnes også helt vanlige saisoner som har bær som ekstra krydder og ingrediens. Mitt solbærøl, med navnet Currant Affairs, er et slikt hjemmebrygget øl, men det finnes flust av ulike typer bærøl på ditt lokale pol eller i din hverdagsbutikk.

Mens mitt øl ble brygget på en base av saison, finnes det andre varianter. Blåbærporter og kokosporter er mørke varianter til peiskosen og romansen senere i høst.

Saison som base

Det belgiske slåtteølet saison, er en utrolig anvendelig base for ulike øl med frukt i. Bærølet av denne typen er forfriskende og lett. Ofte lukter det mer enn det smaker.

Saison omtales ofte som gjærdrevet øl. Enkelt sagt betyr det at gjæren lager visse smaker - estere - som er typisk for saison. Det smaker selvfølgelig ikke gjær, med mindre du drikker et hveteøl der gjærslurryen skal med. Et gjærdrevet øl betyr bare at gjærstammen lager smaker som kan vi kjenner igjen som “pepper”, “skumbanan”, “nellik” og så videre. Bare for å oppklare: Det er verken banan, nellik eller pepper i ølet. Dette er snarere ord smakere bruker for å beskrive smaken i ølet. Også øldrikkere låner fra vinkjennere. Drikker du en saison, er det gøy å lete etter disse smakene og de er relativt lette å finne.

Lukten av sommer

I et solbærøl med saison som base og bær som tilsetning, er det først og fremst lukten av sommer du får. Min påstand er at uansett om bærølet er lyst eller mørkt, så passer det både til peiskos og til ostefat. 

Oppskrift på Currant Affairs

Solbærøl med saison som base og bær som tilsetning

MALTBASE for Braumeister (speidel 25 liter)

  • 5 kg tysk pilsnermalt
  • 600 gram Viennamalt
  • 400 gram Munichmalt
  • 100 gram Red X (rødmalt)

MESK

  • 62 grader i 40 minutter
  • 72 grader i 30 minutter opp til 77 grader.

Husk skylling med 6 liter vann etter opptrekk av maltrør.

KOK

  • 11 gram Warrior 59 minutter
  • 17 gram Saaz 30 minutter 11 gram
  • Saaz 5 minutter
  • GJÆR Wyeast 3711, fransk saison-gjær, 21 grader i 14 dager.

Det er et poeng å bruke akkurat denne gjærtypen, fordi det er en gjær som lett håndterer "high gravity", altså høyt sukkerinnhold i vørteren. Sukkerinnholdet i vørteren vil øke når man heller i de pasteuriserte solbærene etter at den første stormgjæringa er ferdig.

Når ølet har gjæret i 5–7 dager tilsettes 500 gram pasteurisert solbær rett i gjæringskaret, som om det er tørrhumling man driver med. Dette er en ganske vanlig fremgangsmåte for hjemmebryggere. Årsaken til at jeg ikke koker solbærene sammen med humla, er at solbær, som bringebær, er en steinfrukt. Små steiner i hvert enkelt bær kan etter min erfaring lage pektin, et naturlig gelatin som kan gjøre ølet "clouded".

Unni Irmelin Kvam

Unni Irmelin Kvam er utdannet ølsommelier og historiker. Hun er kjøkkenbenk-brygger i Micro Maid / Bitch Craft. Micro Maid er et entusiastisk, lite hjemmebryggeri, som har hårete mål om å brygge det beste øl som noen sinne er laget i hele universet.

Hun holder «brygg-hjemme-hos»-kurs for å vise hvordan man kan brygge øl på et leilighetskjøkken. Hun er opptatt av historiske bryggetradisjoner og bruk av vekster fra naturen i ølbryggingen. Hun skriver om øl på facebook.com/micromaid og kaller det «ikke rosablogg», men mentalhygiene. 

ANNONSE