150-års jubilant med spennende vyer

Da Lars Andersen startet med salg og foredling av fisk og skalldyr i Engelsviken i 1867, ble det starten på et lite industri-eventyr som eksisterer den dag i dag. Hans etterkommere i femte generasjon står fortsatt ved roret i Engelsviken Canning.

Lars Andersen var en driftig og arbeidsom mann som etablerte en rekke virksomheter i og rundt Engelsviken. Han åpnet butikk og bakeri, og var engasjert i etableringen av Engelsviken Preservering, Råde Preservering og Engelsviken Conserves i Lillesand – for å nevne noe.

Hemmelig krydderoppskrift

Nå er det Marianne Gran Andersen som har ansvaret for den daglige driften, men hennes far Lars Sigvart Gran Andersen er fortsatt aktiv og holder tett kontakt med produksjonsstedene både i Skagen, Marokko og Latvia.

– Ansjosen vår lages etter nøyaktig samme oppskrift som firmaet startet å bruke i 1911. Vi har ikke falt for fristelsen til å gjøre noe med den, for eksempel gjennom å bruke rimeligere kryddervarianter. Det å satse på kvalitet har vært en suksess for virksomheten vår i alle år, og det skal det fortsatt være i årene som kommer, sier Marianne Gran Andersen.

– Det er helt avgjørende for oss at merkenavnet Engelsviken forbindes med kvalitet.

Nøyaktighet

Produksjonen av ansjonsfileter foregår ikke lenger i Engelsviken.

– Den måtte vi legge ned i 2012 på grunn av spesielle nordiske tollsatser. Nå fileteres ansjosen for hånd i Riga, og det er en fantastisk kvalitet på det arbeidet som gjøres, forteller Lars Sigvart Gran Andersen.

– Det betyr mye for produktet, og jeg tør si vi har en god posisjon i markedet. 

Gode reker

Ved siden av den velkjente ansjosen, produserer Engelsviken også bl.a. reker i lake som leveres i flere forskjellige varianter, i små og store forpakninger, både maskin- og håndpillede. Ferdigpillede reker har vært en del av sortimentet siden 1958.

– For øvrig er vi stolte av at rekene våre ble kåret til de beste lakerekene i Danmark i en stor kåring. Det var riktignok under et private label-merke, men det viser at vår satsing på kvalitet belønnes av forbrukerne, sier Marianne Gran Andersen. 

Ny lake

Og nettopp når det gjelder rekene fra Engelsviken skjer det mye spennende i jubileumsåret.

– Vi ønsker å satse enda større på storhusholdning, og i den forbindelse tror vi det passer veldig bra å komme med en helt ny og konserveringsfri lake. Vi har jobbet i mange år med dette, og nå tror vi tiden er moden! Denne nye laken inneholder sevje, noe som gir en søt og litt friskere smak. Du får ikke den «lakesmaken» som tradisjonell lake gir.

– Samtidig med dette vil vi over sommeren komme med ny emballasje spesielt beregnet på storhusholdning. Dette er praktiske ståposer på 1,5 kilo, forteller Marianne.

Satsing

– Vi har vært til stede i storhusholdningsmarkedet i mange år, men nå ønsker vi å få en enda sterkere posisjon. En ting er at vi kommer med emballasje som er spesielt tilpasset storhusholdningenes behov. Noe annet er at vi mener vi har produkter som passer meget godt inn på mange serveringssteder. I tillegg representerer vi et merkenavn med mye historie som borger for høy kvalitet. Det er vi stolte av, og det tror jeg også er viktig i et marked som har høy kunnskap om produkter og råvarer, sier Marianne.

– Og så passer det veldig godt både med reker og ansjos på en buffet. Egg og ansjos hører med på et frokostbord, tillegger Lars Sigvart Gran Andersen.

– I forbindelse med jubileet har vi også fornyet logoen vår, og vi jobber kontinuerlig med å justere både produkter, produksjon og emballasje i pakt med tiden. Vi vet eksempelvis at miljø og sunnhet blir viktigere og viktigere. Det betyr mindre salt i produktene og bruk av miljøvennlig emballasje. Det gjør at vi har plass til større mengder reker på en pall med de nye posene. 

– Det er viktig å følge med på trender i tiden. Man må lytte til markedet, og så må man ikke gå på akkord med kvalitetskravene! Det er en rettesnor for vår satsing i årene fremover, sier Lars Sigvart og Marianne Gran Andersen.

ANNONSE