– Nam! Pasta er kjempegodt!

– Denne blir laaaang! Se! Jonas på 5 er nettopp ferdig med å rulle ut tagliatellen fra pastamaskinen. Sammen med 11 andre barn på avdelingen ved Neskollen barnehage på Hvam i Nes kommune, lager han pasta fra bunnen av til dagens lunsj. Alle pastabakerne er utstyrt med forkle og kokkehatt, og innsatsen er upåklagelig.
Se video øverst i saken!
Det er kokk Stian Bøsterud fra Lærlingekompaniet som har regien og opplegget, og at deltakerne setter pris på å lage sin egen mat, er det ingen tvil om.
– Jeg har min egen datter i denne barnehagen, og synes det er fint at vi foreldre kan bidra med noe som kan være morsomt og lærerikt for barna, sier Stian.
– Mange barn kjenner ikke til matens opprinnelse. Jeg mener det er viktig å lære barna litt om det. Både for å skape matglede og for å øke bevisstheten rundt ernæring og kosthold. Det er også andre grunner til å involvere barna på denne måten, sier Stian før han raskt må gi en hånd for å justere en av pastamaskinene.
Godt grunnlag
Mens Stian ordner hjulet på den ene maskinen, bys vi på en bit deig av Johanne. Deig er nemlig kjempegodt, mener hun og resten av pastamakerne i Neskollen barnehage.
– Et annet argument for å lage mer mat i barnehagen, er at det hadde blitt enklere å involvere barna i matlagingen, sier Stian. - Omgivelsene i denne landbrukskommunen legger dessuten til rette for å ta med barna i ulike deler av matproduksjonen. De kan for eksempel være med på innhøsting, og de kan være med på slakting. Mange barn kjenner ikke til matens opprinnelse. Det tror jeg hadde gitt en bedre forståelse både for natur og bærekraft. Det er jo også slik at matvanene barna har med hjemmefra, er høyst forskjellige. Noen er vant til å være med på matlagingen, andre ikke.
Engasjement
Neskollen barnehage har 7 avdelinger med til sammen 120 barn. Barnehagen drives i regi av Norlandia som på sine hjemmesider fremhever at måltidene er en viktig del av barnehagehverdagen. Noen av barnehagene i Norlandia-systemet har egen kokk, mens Neskollen løser dette ved å egenprodusere mat 3 dager i uken og få levert varmmat 2 ganger pr. uke.
– Med så mange barn kunne barnehagen gjerne hatt en egen kokk, mener Stian. – Ved siden av det praktiske rundt tilberedningen, ville en kokk også kunne bidra til at barna engasjeres enda sterkere i matlagningen.
Fellesskap
Den siste deigen er brukt opp, og tagliatelle-strimlene henger til tørk. Stian koker opp vannet, mens kjøttdeigen steker i panna. Nå er det straks klart til servering! Hver avdeling får sin rykende porsjon med pasta, og de 11 som har laget pastaen sitter benket klare til prøvesmaking. Alle er unisont enige; Dette er godt!
– Og dessuten er det vi som har laget pastaen, sier Richard.