Spa-pionérer med fremtidsvisjoner

Mot slutten av forrige århundre dro de to brødrene Hektoen til Italia for å høste erfaringer. Tvillingene Per Morten og Trond Ola hadde arvet et slitt lite fjellhotell i en stor naturperle, og tenkte som så at det var på tide å tenke nytt.

– Et spa-anlegg i fjellheimen? Hvorfor ikke? Derfor reiste vi til Italia for å se på det som var gjort der. Italienerne hadde erfaring med spa- og velværeanlegg på underlige plasser, og etter å ha besøkt en rekke steder begynte ideene å slå rot, forteller Tron Ola Hektoen.

­Tegningene lå klare i 2000, og så sto investorjakt for tur.

– Vi reiste land og strand rundt for å presentere prosjektet for et førtitalls «rike onkler», og alle som en sa nei, humrer Tron Ola.

Tanken var nemlig å bygge hotell-leiligheter for salg, mot utleieplikt og en hyggelig provisjon. Finansieringsmodellen – som i dag er vanlig – var på den tiden både ny og skummel. Spa- og velværeanlegg var heller ikke dagligdags. Men så kom Telenors gamle sverddrager Tormod Hermansen på besøk. Han så et potensial, og kjøpte en leilighet.

– Da løsnet det. Til slutt hadde vi solgt seks leiligheter, og på få år økte omsetningen fra 10 til 40 millioner.

I 2004 sto spa-anlegget ferdig, og leiligheter og hotell fulgte tett på.

Fjell, sjø og skog

Savalen er ei lita grend på Tynset, som ligger ved bredden av innsjøen ved samme navn. Midt oppe i dette ligger Savalen Fjellhotell & Spa som et stort rekreasjonsområde, med spennende friluftsmuligheter sommer som vinter. En gang i tiden var Savalen synonymt med skøyteløp, og på den gamle skøytebanen ble flere nasjonale og internasjonale rekorder både satt og slått, av legender som Storholt, Rønning, Falk-Larssen og Koss. Det var i denne atmosfæren at brødrene Hektoens far startet Savalen turisthytte i 1963 – med 14 rom og køyesenger – og la dermed grunnlaget for dagens virksomhet.

I dag tilbyr hotellet hundrevis av rom, fordelt på hovedbygningen og omkringliggende hytter og hotell-leilighetskomplekser – mye bygget opp rundt konseptet «eie mot utleie».

– Vi har solgt leiligheter både til bedrifter og privatpersoner, fra hele Norge og store deler sv Sverige, sier Per Morten.

I spa-avdelingen kan du nyte forfriskende bad og boblebad, og blir du tørst kan du svømme til baren! Alt med en spektakulær utsikt over Savalen sjø.

Sommer som vinter

Med Savalen Fjellhotell & Spa som base kan du slå deg løs, sommer som vinter. Sommerstid byr området på flotte terrengsykkelmuligheter, og sykler leier du på hotellet. Her kan du også leie kano og kajakk for en naturopplevelse på innsjøen (som er 11 kilometer lang – så det er nok å padle på), eller du kan bli med en tur med MB Saval1, den gamle Gjendebåten som har fått nytt liv på Tynset.

Vinterstid er skimulighetene store, både nedover og bortover. Dessuten dukker julenissens tvillingbror Sotnissen opp i julehuset på lørdager, tett fulgt av nissegrøt og kaffe.

– Og når du blir skikkelig sulten stiller kjøkkenet med lekre godbiter. I helgene er Østerdalsbordet et populært kulinarisk møtested, der vi byr på fersk røye fanget noen steinkast fra hotellet. Eller hva med rømmegrøt med lettsaltet torsk…? Trond Ola ser det vantro blikket fra journalisten og forklarer at dette er en tradisjonsrett fra den tiden torsk var eksotisk vare i innlandet.

Fremtidsvisjoner

Brødrene Hektoen hviler ikke på sine laurbær. Nye leiligheter kommer snart for salg, og nye utvidelser er planlagt.

– Vi tenker også på å bygge et «lekeland» for barna. Og snart står det nye pepperkakehuset ferdig. Da må du komme tilbake! Avslutter spa-pionérene på Savalen.

ANNONSE