Krevende produksjonsprosess gir smakfull delikatesse
En tidlig august-morgen på gården Varlo i Øvre Eiker brytes stillheten av den jevne duren fra tre enorme treskemaskiner som skimtes i enden av den store erteåkeren. I en og en halv kilometer i timen sluker de erteplantene som tromles inne i treskerne slik at belger og stilker skilles fra de grønne og saftige ertene. Med jevne mellomrom kommer en traktor med henger opp på siden av innhøstningsmaskinene, og ertene tømmes over i hengeren mens innhøstingen fortsetter. Her er det ingen tid og miste!
Traktoren kjører hengeren med erter opp til en ventende lastebil, og så snart den er full, går den rett til Findus-fabrikken i Tønsberg. – Det skal gå kortest mulig tid fra ertene er høstet til de sendes inn i produksjonen på fabrikken. Det har svært mye å si for kvaliteten, forteller råvaresjef i Findus, Torbjørn Landsrød.
Velsmakende og anvendelig
En snau time etter lastebilen har forlatt Øvre Eiker, tippes ertene ned på transportbåndet ved fabrikken i Tønsberg. Først går de gjennom en ny renseprosess, deretter føres de videre til blanchering og så til innfrysing. Resultatet blir et velsmakende og anvendelig produkt som passer til mye.
– Likevel er det vel slik at vi er relativt beskjedne i forbruket av denne delikatessen her i landet, spør vi markedssjefen i Findus, Bent Enoksen, som guider rundt på produksjonsanlegget i Tønsberg sammen med Torbjørn Landsrød.
– Det stemmer at erter er et lite produkt i volum sammenlignet med mange andre typer grønnsaker og at forbruket ligger på omtrent ca. 3000 tonn årlig. Det er noe lavere enn andre markeder vi kan sammenligne oss med. Likevel er erter et spennende produkt som har et stort potensial på storhusholdning, ikke minst fordi det er anvendelig til så mye. Tenk bare på hvor godt det smaker med en god ertepuré – både til ulike typer kjøtt og fisk. Det handler mye om å bidra til at ulike typer serveringssteder husker på å bruke denne råvaren, og at vi evner å formilde alt som gjøres for å produsere erter av høy kvalitet.
Gode forutsetninger
– Hva avgjør så graden av kvalitet på erter?
– Det er flere faktorer som har stor innvirkning på ertenes kvalitet, forteller Torbjørn Landsrød.
– For det første må ertene dyrkes på et jordsmonn som egner seg for denne kulturen, og for det andre må det gå 8 år mellom hver gang man dyrker erter på ett og samme jorde. Dette er fordi jordsmonnet trenger tid til å opparbeide seg et riktig næringsinnhold til en slik produksjon.
I tillegg må såing og høsting tilpasses produksjonskapasiteten ved anlegget vårt i Tønsberg. Som nevnt må det gå raskt fra ertene høstes til de leveres til produksjon. Ertene modnes raskt, og vi har derfor et begrenset tidsvindu hvor dette kan foregå. God planlegging og logistikk er derfor en forutsetning for å produsere erter av høy kvalitet, sier Landsrød som for øvrig også har ansvaret for å følge opp bøndene som produserer erter. – Vi har behov for rundt 5500 mål for å produsere rundt 3000 tonn med erter. Dette arealet fordeles på flere gårder som jevnlig besøkes av oss i vekstsesongen. Vi kontrollerer avlingen og holder øye med at ugress og innsekter som kan skade avlingen bekjempes. Vi tar også beslutningen om når innhøstingen skal starte for å sikre optimal produksjon.
– Er det en eller flere typer erter som produseres?
– Vi dyrker 4-5 varianter i Norge. På Varlo høstes «Finnulf» som er en variant utviklet av Findus i Sverige. Svenskene har en meget stor erteproduksjon og er en betydelig eksportør av erter. Det har bl.a. sammenheng med at det tempererte nordiske klimaet egner seg godt til erteproduksjon. Derfor de fleste av variantene man har i Sverige også godt egnet for dyrking i Norge, forteller Landsrød.
– De variantene vi benytter, gir også en riktig «hardhet» - noe som igjen har innvirkning på kvaliteten. Vi måler hardheten, eller tyggemotstand, i ertene vi produserer. Enkelt sagt kan vi si at de hardeste benyttes til produksjon av bokserter, neste sortering benyttes i grønnsaksblandinger mens de med minst motstand er de du finner singelfryste i poser, sier Landsrød.
– De er et utmerket følge til mye, supplerer Bent Enoksen. - Dette er også en råvare det er morsomt å arbeide med. Prøv for eksempel med ulike varianter av ertepuré til høstens vilt!