Geir‑Rune Larsen fra Strinda vgs vinner gjev matkulturpris
For sin innsats for å løfte rekrutteringen til restaurant- og matfag, er Geir-Rune Larsen ved Strinda videregående skole i Trondheim tildelt Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris 2025. Prisen ble overrakt av landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under en seremoni på Nasjonalbiblioteket i Oslo.
– Ved å tilby unge unik, praktisk erfaring før de velger utdanning viser Geir-Rune Larsen dem veien til restaurant- og matfag. Å la dem få kjenne på yrkesstolthet og mestring gir så mye mer enn bare å fortelle dem om faget. Det er bare å la seg inspirere, sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen da han delte ut den gjeve prisen på Nasjonalbiblioteket i Oslo.
Geir-Rune Larsen, avdelingsleder ved Strinda videregående skole i Trondheim, har gjennom mange år vært en sentral drivkraft i arbeidet med å gjøre restaurant- og matfag attraktive for unge. Hans innsats er hovedgrunnen til at han i år mottar Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris.
– Det er fantastisk, og betyr så mye, sa en tydelig rørt Larsen etter utdelingen. – Denne prisen deler jeg med mange: Ungdomskolene, rådgiverne, alle bedriftene vi jobber med, og mange flere. Rekrutteringsarbeidet hadde ikke vært mulig uten dem! Rekruttering er ferskvare, og noe vi må jobbe med hele tiden.
Vi dekker til fest og Ung restaurant
To av tiltakene han står bak – Vi dekker til fest og Ung restaurant – har blitt nasjonale verktøy i rekrutteringsarbeidet. Konseptene gir ungdom førstehåndserfaring med faget og har ført til økte søkertall ved flere skoler rundt om i landet.
– Geir‑Rune Larsen viser hvordan tett samarbeid mellom skole og arbeidsliv gir resultater. Han har vært en drivkraft for å rekruttere neste generasjon kokker, konditorer og servitører – og dermed for å sikre norsk matkultur i årene som kommer, sa Sandtrøen.
Langsiktig og lokalt forankret
Årets prisvinner har fått stor støtte – både i den åpne publikumsavstemningen og fra fagjuryen. Juryen løfter frem Larsens langsiktige og målrettede innsats, med tydelig lokal forankring i Trøndelag og en sterk faglig profil der norske råvarer og sesongtenkning står sentralt.
Om Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris
Prisen ble etablert av Faglig matråd i forbindelse med Ingrid Espelid Hovigs 70-årsdag, og hedrer personer som formidler norsk mat og matkultur med særlig vekt på tradisjon. I dag er det Stiftelsen Norsk Mat som står bak prisen, som består av diplom og et stipend på 30 000 kroner.