Nytt slakteri i Otta skal gi bedre dyrevelferd og mer kvalitetskjøtt
Dalir Kjøtt AS i Otta er i full drift, allerede året etter først spadetak. Med 350 millioner i investeringer og en sterk lokal forankring, er det første nye slakteriet for store dyr på 15 år i gang med å levere kjøtt til hele landet. Målet: kortere transport, høyere dyrevelferd – og mer og bedre kjøtt.
12. september 2025 startet produksjonen ved Dalir Kjøtt AS, et nytt og toppmoderne slakteri i Otta – nord i Gudbrandsdalen. Siden byggestarten i august 2024 har prosjektet blitt løftet fram som en viktig satsing både for landbruket og kjøttindustrien.
– Det er 15 år siden sist et slakteri for firbeinte dyr ble etablert i Norge. Vanligvis legges slike anlegg ned, men vi har tvert imot bygd opp noe nytt, sier daglig leder Terje Wester til SMAKmagasinet. Wester er bransjeveteran, og ble hentet til det nye Otta-slakteriet etter mange år som sjef i Fatland.
Lokalt eierskap og regional forankring
Anlegget er eid av kjøttbedriften Jæder i Rogaland, sammen med over 500 lokale eiere organisert i Gudbrandsdal Slakteri. I tillegg har fire kommuner i Nord-Gudbrandsdal gått inn med 47 millioner kroner gjennom eiendomsselskapet som eier bygget.
Navnet «Dalir» er hentet fra gammelnorsk og viser til nettopp Gudbrandsdalen og sidedalene. Det er også her det meste av råstoffet kommer fra.
– Dette er et anlegg som er tuftet på lokalt eierskap, lokale dyr og lokal arbeidskraft. Det gir kortere transport og bedre dyrevelferd, sier Wester.
Bærekraft og kvalitet i alle ledd
Dalir-anlegget er utviklet med fokus på bærekraft, både i bygg, energi og dyrevelferd. Produksjonen skjer i tett samarbeid med lokale bønder som benytter aktiv seterdrift og beite, noe som gir kjøttet sin helt særegne kvalitet. Ved siste lammesesong hadde Dalir det høyeste kvalitetsnivået på lam i hele Norge.
Dalir Kjøtt skjærer nå både småfe og storfe, og skjærelinjen er designet for å få mest mulig rent kjøtt ut av hvert dyr. Det gir ikke bare bedre produktutnyttelse, men har også sammenheng med hvordan fettinnhold måles i anlegget.
Mens det på mange norske anlegg er vanlig å kverne kjøttet for å måle fettinnhold med ulike on-line løsninger, bruker Dalir et mer moderne og internasjonalt etablert røntgensystem til å gjøre jobben. Systemet måler fettprosent i hele kjøttmengder uten at kjøttet kvernes – og bevarer dermed både struktur, farge og muskelfibre. Det gir høyere presisjon, bedre dokumentasjon og økt holdbarhet.
– Ved å unngå kverning tidlig i prosessen bevarer vi kjøttets naturlige kvalitet. Vi tror dette vil bli et viktig konkurransefortrinn, fortsetter Wester.
Leverer til hele landet – satser på servering
Dalir leverer allerede til kunder over hele Norge, og har sendt slakt til både nord og sør i landet. Fra første halvår 2026 vil også ferdigpakkede produkter bli å finne, blant annet over ASKO Servering.
– Vi har det beste utgangspunktet i landet: godt fôr, aktive beitedyr og moderne produksjon. Det bør være interessant for alle bransjefolk, konstaterer Wester.
Viktig lokal arbeidsgiver
Slakteriet er på 7300 kvadratmeter, og bemanner opp til 90 personer i høysesong. Årlig kapasitet er 50 000 småfe og 16 000 storfe. Anlegget er bygget på 34 mål tomt, tidligere brukt som grustak – og uten å beslaglegge dyrka mark.