Vine & Olives: Et lite stykke Athen i Bygdøy Allé

Omtrent midt i Bygdøy Allé ligger en liten bit Hellas. Restauranten Vine & Olives åpnet dørene i september, og har på kort tid rukket å få et trofast følge av både nabolagsgjester, norske Hellas-venner og grekere på permanent Oslo-besøk. Bak grytene står Olsi Kulla, opprinnelig fra Athen, nå lokal matkunstner med en klar visjon: – Vi ville bringe et lite stykke av Hellas til Oslo. En bit som manglet, rett og slett.

Olsi har jobbet som kokk og kjøkkensjef på flere Oslo-restauranter siden han flyttet til det kalde nord i 2019. Nå var tiden inne for å gå «all in» med sitt eget spisested.
– Alt jeg kan, har jeg lært gjennom erfaring og nysgjerrighet. Jeg har alltid vært tiltrukket av kreative yrker – og mat gir meg uendelig med muligheter til å skape. Med egen restaurant kan jeg virkelig slå meg løs. 

At han endte opp i Norge, var mer tilfeldighet enn plan.
– Jeg hadde faktisk aldri hørt om Norge før en venn fortalte meg om det. Men det virket som et bra sted å oppdra barn, og det var det jeg ønsket – trygghet og framtid for familien min.

Med moderne vri

Hos Vine & Olives er menyen solid plantet i det tradisjonelle greske kjøkkenet, men med Olsis egne moderne vri.
– Alle rettene har en liten tvist. Du skal fortsatt kjenne smaken av Hellas, samtidig som du får en ny opplevelse. Vi bruker for eksempel mye lam – spesielt i jula. Da serverer vi braisert lammeskank og en gresk dessert i ny drakt. Moderne, men ekte.

Råvarene er stort sett norske – med unntak av elementer som feta, oliven og olivenolje.
– Vi prøver å bruke mest mulig gresk, i den grad det er naturlig – og mulig. Samtidig ønsker vi å være bærekraftige og jobbe ferskt – vi lager det vi trenger, når vi trenger det.

Fullt hus og hjemmelaget limonade

Etter bare få uker i drift, har restauranten allerede rukket å bli et fast stoppested for matentusiaster. Stamgjestene er mange.
– Det har vært fullt nesten hver dag. Og det beste: gjester kommer tilbake, og tar med seg venner og familie. Det er den fineste tilbakemeldingen vi kan få.

På drikkesiden står blant annet en rekke greske viner på menyen.
– Nesten litt flaut å si det, men jeg visste ikke hvor mye god vin vi faktisk produserer i Hellas før jeg kom hit til Norge, og Belmonte presenterte meg for et batteri av greske kvalitetsviner, innrømmer en leende Olsi. Nå er de beste av dem på plass i vinkjelleren.

– Men den virkelige drikkevinneren er vår hjemmelagede limonade. Den er en favoritt uansett alder.

Julebord og jungeltelegraf

– Vi har allerede fått flere julebordsbookinger. Det overrasker meg, egentlig – vi er jo helt nye i området. Men jeg tror folk setter pris på det som er litt annerledes, og samtidig ekte. Vi vil at folk skal føle seg hjemme hos oss – litt som en del av familien.

Markedsføring har nok gjort sitt, men det sterkeste virkemiddelet har vært jungeltelegrafen.
– Sosiale medier er viktige kanaler, men viktigst av alt: vi lar maten og atmosfæren snakke for seg selv, sier Camillia Synnevåg, markedsansvarlig, servitør og Olsis samboer.

– Hvis dette går bra, så kanskje vi utvider etter hvert. Men akkurat nå handler alt om å bygge en identitet. Kvalitet foran kvantitet. En restaurant som skal vare!

ANNONSE