Snart jul på Øvre Sem Gård
Julebordene er allerede utsolgt hos Øvre Sem Gård i Asker. Men til neste år blir kapasiteten mangedoblet.
For snart tre år siden overtok kokkene og ekteparet Lisa Skogen-Lunga og Michael Lunga ansvaret for mat- og drikkeopplevelsene til Øvre Sem Gård gjennom deres selskap Holtsmark Mathus.
Passende nok deler de etternavn med Bernt Holtsmark, grunnleggeren av Sem landbruksskole, senere Øvre Sem Gård. Ved månedsskiftet februar/mars åpner de derfor restauranten Holtsmark i det nyrestaurerte låvebygget.
Mot nye tider
Den historiske perlen er i rivende utvikling. Man skulle tro at Lunga har tatt tidligere landbruksskolebestyrer Johan Leuthäuser Hirsch på ordet, som på en plakat ved inngangspartiet uttrykker:
«Jeg skulde önske at hver bondeslægt, hver bondemand og bondekone vidste og forstod dette at et faldefærdigt hjem flyter ut av en faldefærdig slægt. At en uryddig, urenslig, uskjønn gaard er bygget op af en uryddig, uren sjæl. At vi tegner os selv i vort arbeids former.»
Kanskje slutter spøkelsene å bråke når bygningene nå er pusset opp …
– Hos oss skjer det mye, sier gründerparet med et smil.
I hovedbygget har alle de 48 hotellrommene fått en etterlengtet oppussing, mens det utenfor gårdsbygget, der Alf Prøysen skrev teksten til Musevisa graves det nå for å installere klimavennlig bergvarme.
Fra Musevisa til ny restaurant i låvebygg
Nabolåven – der musene ikke lenger har dansegulv - gjennomgår en storslått transformasjon til restaurant og kafé, med henholdsvis 140 og 50 sitteplasser. I 2. etasje blir det flerbruksrom med anretning, kjøkken og bar hvor de kan ha 300 sittende eller 750 stående gjester.
Det fredede bygget fra 1915 får en helt ny innside: Møkkakjelleren omgjøres til en diger vinkjeller med arker i bodegastil, og bevarte takbjelker skaper en rustikk, lun atmosfære. En glassvegg og uteservering kommer på plass, og gir utsikt mot det idylliske Semsvannet.
I det øverste, uisolerte lokalet serveres foreløpig julegrøt til nissen i den kalde årstiden, mens bryllupene skal blomstre om sommeren.
– Det planlegges også minnesmerke etter Prøysen her, forteller de.
Satsingen vil dessuten medføre en dobling av ansatte og omsetning, har de regnet på så langt. I dag er de 11 ansatte i Holtsmark Mathus og ni hotellansatte på Øvre Sem Gård.
Fullbooket til jul
– Dette prosjektet har gitt oss et ekstra driv, sier ekteparet inne fra Slottet, det aller første gårdsbygget som ruvet alene på åsen før resten av gårdsanlegget kom til.
– Før vi tok over, opplevdes stedet som lukket. Det tar tid for folk å forstå at de nå kan komme hit til gården og spise, sier de, og tror at åpningen av låven vil trekke flere ned til hovedbygget.
Skaugum, den kongelig naboen, setter sitt preg på stedet, med et stort tre plantet av kong Harald ved hovedinngangen, som hilser gjestene velkommen.
Den ærverdige gården har også vært bakteppe for flere TV- og filminnspillinger som NRK-serien Exit og kultfilmen Elling.
– Vi skal videreføre Ellings fasinasjon for «flesk og duppe» på menyen, ler Skogen-Lunga.
Tradisjon møter modernitet
Matprofilen til Holtsmark Mathus er en spennende miks av tradisjon og fornyelse. Planleggingen av julemat starter i første halvdel av november.
– Vi lager tradisjonell julemat etter gamle oppskrifter. I fjor bestilte vi inn 200 kilo rødkål og tilberedte selv, for å bidra til den hyggelige stemningen. Når gjestene får fine, tradisjonsrike juleopplevelser i rolige omgivelser, booker de ofte for neste år med én gang.
– Det er stor pågang på familiejulebordene, og i år måtte vi sette opp en ekstra dato, siste søndag før jul, for å møte etterspørselen, sier Lunga.
Høyt under taket
Hos Øvre Sem Gård er det bokstavelig talt høyt under taket. Der har de et populært «Dinner & Show»-konsept.
– Vi ønsker at moderne kunst og kultur skal tre inn i lokalene; slik at historiske rom møter moderne uttrykk. Det skaper en flott kontrast i hverdagen, og det gjelder også maten. Gamle teknikker brukes, men med et moderne preg.
– Nabogården Bergvang leverer kalv og av og til alpakka, som vi har servert her. Alpakka-kebab og rømmegrøt med alpakka-jerky er spennende, unorske retter, sier de.
Som en ny tradisjon ønsker de kanefart og hundekjøring rundt Semsvannet, levert av en av Norges beste hundekjørere – nettopp fra Bergvang gård.
Med det må julen sies å være satt.