Asker Mathall: – Vi er midt i smørøyet

I god tid før julehandelen åpnet Asker Mathall dørene i slutten av oktober. Smakslykke, ett av serveringstedene, feiret åpningen med en 150 kilo tung mortadella.

Flere tusen besøkende var innom Asker Mathall på åpningsdagen. Det oser matglede og vrimler av folk. Omsetningen endte på rundt en halv million kroner.

Til tross for travelhet tar leder Harald Brevik seg tid til en prat midt i virvaret.
– Dette har vært et langvarig prosjekt med intens sluttfase. Den siste uken jobbet folk natt og dag for å bli ferdige. Siste skiltet ble satt opp akkurat idet folk strømmet inn, sier lederen av Asker Mathall på den store dagen. 

Det var trangt med folk og barnevogner den første dagen, så mange at det nesten ikke gikk å rikke seg. Brevik forklarer interessen slik:
– Folk setter pris på kvalitetsmat og muligheten til å velge ulike verdenskjøkken. En mathall gjør det mulig å sitte i en stor gruppe, bestille fra forskjellige restauranter og samtidig dele bord og nyte gode matopplevelser, sier han entusiastisk. 

Norgesrekord

Ved inngangen fra sentersiden møter man først delikatesseforretningene Smakslykke og Fra Dypet, som også tilbyr servering. Deretter sees en jazzscene med «live» musikk, omkranset av restauranter som TukTuk med thailandske, autentiske smaker, Corrals taco – en meksikansk taco-restaurant, og videre en bar i midten – og så en restaurant som selger ramen, som Brevik omtaler varmt. Innerst i lokalet er det også en liten lekeavdeling for de minste.

Alle de 11 restaurantene holder høy kvalitet, inkludert delikatesseforretningene, som også tilbyr servering, ifølge lederen.

Smakslykke Asker serverer blant annet av deres berømte schiacciata. De har en egen avdeling for ferskt kjøtt og tørrmodningsrom. I utvalget har de dessuten verdens dyreste matingrediens: fersk trøffel.

Under åpningsdagen tilbød Smakslykke smaksprøver fra en 150 kilo tung mortadella – den største importert til Norge noensinne. Med dette satte de Norgesrekord.

Både Smakslykke og ordføreren av Asker, Lene Conradi klipte derfor snorer denne åpningsdagen.

Liv og røre

– Dette blir en viktig møteplass i Asker sentrum, smiler Brevik utenfor inngangen fra Torvet, for å trekke litt ekstra frisk luft.

Mathallen har totalt tre innganger, noe som sikrer god flyt av folk fra Torvet, Trekanten og Asker kulturhus.
– Vi er midt i smørøyet, bokstavelig talt, sier han og slår ut med armene. – Det har vært fantastisk å jobbe med dette. Som alltid i denne bransjen, må noe ordnes i siste liten: det har vært mange armer og bein som har kommet sammen de siste timene. Leverandører, ansatte og venner.

Mathallen har mange planlagte arrangementer framover. Smakslykke har allerede sin første ost- og spekematkveld i november, mens Brevik lover underholdning hver fredag og lørdag.
– Mandager blir det jazz, og det blir quiz på tirsdager. Asker Matbar vil ha matfaglige aktiviteter som juleøl-smaking, der ulike juleøl-produsenter vil være til stede, og så kårer vi «Årets beste julebrus».

Han er enig i at mathaller har økt i popularitet.
– Smaksrikdommen, og den gamle torghandel-følelsen tiltaler folk; dette med en prat over disken, inspirasjon, dufter og atmosfære. Du kommer tettere på maten, og er omgitt av god stemning!

Et viktig bidrag

Tobias Strandskog-Christensen, bransjesjef for servering i NHO Reiseliv har nylig flyttet til Asker.
– Jeg har ikke vært innom Mathallen ennå, men skal dit sammen med min kone på søndag. Vi gleder oss veldig til det, sier han. Dette er absolutt et viktig bidrag. Alle steder som løfter frem god mat og drikke, skaper glede, entusiasme, arbeidsplasser og verdiskaping, sier han.

Han opplyser at 83 000 er sysselsatt i serveringsbransjen.
– Og vi håper det blir enda flere. 700 000 nordmenn i arbeidsfør alder står utenfor jobb eller utdanning, og serveringsbransjen kan være med å løfte flere av dem inn i arbeidslivet, sier han og legger til at det har kommet flere slike mathaller i det siste, som betyr flere ledige stillinger. 

– Jeg tror det skyldes økt bevissthet blant nordmenn om kvalitetsvarer, lokale produkter og bærekraftig mat. Det er også hyggelig at flere ser på det å gå ut og spise som en opplevelse og noe de ønsker å bruke penger på, avslutter han.

ANNONSE