Politisk bevegelse i rammevilkårene
Norsk serveringsbransje er hjertet av byliv og næringsliv. På serveringsseminaret i Høymagasinet i Oslo torsdag 23. oktober ble bransjens betydning og utfordringer satt på dagsorden.
Seminaret, arrangert av NHO Reiseliv, Oslo Handelsstands Forening, Stiftelsen Norsk Gastronomi og Norsk Restaurantforening, samlet næringsaktører og politikere til debatt om rammevilkår, moms og alkoholregelverk. Kokkelandslaget bød på frokost.
Bransjens betydning
Serveringsseminaret startet med presentasjon av den ferske rapporten «Serveringsbransjen i Norge – verdien av måltidsturisme». Deretter kom bransjens stemmer til orde, etterfulgt av politisk debatt med ledende partier. Ole Michael Bjørndal, fagdirektør for næringspolitikk i NHO Reiseliv, ledet debatten med deltakere fra MDG, Arbeiderpartiet (Ap), Høyre (H) og Fremskrittspartiet (FrP).
– I alle lokalsamfunn finnes spisesteder, og i byene er de en selvsagt del av levebrødet. For Norge som turistmål er norske matskatter utrolig viktig, sier Tobias Hangaard Linge (Ap).
Jonas Boulifa i MDG legger til:
– Serveringssteder gir steder liv. Vi elsker byliv og alt liv, grønne som vi er. Målet vårt er å kutte forbruk av «kjøp og kast» og satse mer på opplevelser, som mat er.
Beskjeden bransje
Silje Hjemdal (FrP) mener at matsatsing som kulturfaktor må tas mer på alvor.
– I Familie- og kulturkomiteen ser vi nettopp det, fra studieturer i utlandet. Vi har mye å gå på, selv om vi er stolte av ambassadørene våre som vinner priser. Men bransjen har kanskje vært beskjeden i å utfordre oss politikere. Festtaler hjelper ikke når driftsmarginene er på to prosent. Politikerne må gjøre mer enn å lytte, fastslår hun.
Stortingspolitikeren påpeker at norsk forbrukerkultur er annerledes enn i utlandet, hvor man spiser ute og feirer hjemme, mens det motsatte gjelder her.
– Dette er en kulturell utfordring, tror jeg, og noe vi kan jobbe med – at flere skal unne seg gode matopplevelser, sier hun.
Moms og avgiftsnivåer
NHOs fagdirektør påpekte at FrP tidligere har ment at momsen skal harmoneres likt for take away og servering, men at partiet nå går inn for et lavere avgiftsnivå.
– Vi har ikke snudd, men tidligere initiativ har blitt nedstemt. Derfor har ordlyden endret seg. Det viktigste er å få et større flertall på Stortinget, ikke nødvendigvis at Frp får gjennomslag for alt fra tidligere, sier hun, og legger til: – Når FrP har foreslått moderate endringer i alkoholregelverket, har faktisk MDG støttet oss. Nå hører jeg helt nye toner fra flere i debatten. Så jeg tror en endring på vei, og da må vi ikke låse oss til én ordning.
MDG bekrefter at de vil jobbe med saken på Stortinget.
– Det er kanskje kortere vei til flertall nå, sier politikeren optimistisk.
Høyre virker også positive:
– Jeg slipper å ta stilling til dette på Stortinget, men i Telemark Høyre og Vestlandet Høyre presset vi hardt i 2022 da serveringsmomsen var oppe. Nå får vi se hva Høyre gjør fremover, sier Fredrik Halsen.
Arbeiderpartiet beholder sitt prinsipielle «nei».
– Moms er ikke et godt verktøy for stimulering av atferd. Selv om noen hevder at restaurantbesøk er et levekårselement, er jeg ikke enig. Jeg mener moms bør være flat på 25 prosent, skyter Hangaard Linge inn. – Momskutt nytes best av de med mest fra før. Det viktigste er å senke levekostnadene, så folk har råd til å gå på restaurant.
Dette vekker MDG:
– Ap har vært prinsipielt for markedspris på strøm, så det er så dypt det stikker. Jeg håper også at Ap, som sikkert har ønske om å vinne tilbake i Oslo, ser at dette er en viktig Oslo-sak, smeller Boulifa til.
Modent for endring
Arbeiderpartiet er mer åpne for en oppmykning av alkoholregelverket.
– I dag møter folk reklame- og informasjon annerledes enn da regelverket ble laget. Vi må kunne få fram nøktern produktinformasjon på en mer pragmatisk måte, sier Linge, som også påpeker forskjell mellom lovtekst og håndhevelse.
MDG ønsker endring.
– Det virker som at det er et solid flertall på Stortinget for å gjøre noe med det. Vi i MDG vil få folk bort fra å sitte hjemme alene å drikke til mer sosialt liv på serveringssteder. Det er trygg alkoholpolitikk i praksis, sier han.
FrP blir glade over debattens positive ordlyd.
– Det er flertall her på scenen, dette blir en smal sak! Det er oppløftende å høre. For til bransjen har mange lovet og løyet lenge nok. Men med endringer, er vi på vei. Alle med gode innspill bør følge dette opp så det ikke bare blir nye festtaler, sier hun.
Frieri om tilskudd
På tampen spurte debattlederen:
– Regjeringen foreslår tilskuddsordning for etablering av opplæringskontor innen restaurantfaget, det er positivt. Kan vi også se på tilskuddsordning til Kokkelandslaget?
FrP svarer med en positiv sammenlikning av kokkene som ambassadører på lik linje med idrettsstjerner. MDG hadde ikke tatt standpunkt, og Høyre ble overrasket over at det ikke finnes tilskuddsordninger allerede, og at summene er beskjedne.
Her er Arbeiderpartiet positive:
– Vi vurderer alle innkomne forslag. Flere restauranter i Michelinguiden øker bevisstheten om mat- og serveringsbransjen i Norge. Rekrutteringen til utdanning går også riktig vei. Jeg har sagt at vi skal avsette ti millioner til å styrke samarbeidet mellom aktørene i matverdikjeden. Da tenker jeg det er fint om dere bransjeforening har innspill til hvordan de pengene kan brukes, avslutter han.