Servitører og kokker i godt lag i Skien




Da ASKO Servering Vestfoldmesterskapet ble avholdt i Restaurant 86º Nord i Skien, deltok både lærlinger i servitør- og kokkefaget. Det ble en inspirerende og lærerik dag!
– Dere får ta det som øvelse til fagprøven, sa en av dommerne, smått beroligende til de 32 lærlingene som viste frem ferdighetene på torsdag.
Lett nervøs stemning lå i luften da kokker og servitører, alle lærlinger, skulle konkurrere på Hjalmar videregående skole i Skien, med servering av gjester.
– Jeg vurderer etter hygiene, mise en place, arbeidsteknikker som kutting og produksjon, fremgangen og samarbeidet, fortalte plassdommer Jarle Holt fra sidelinjen, som til daglig er yrkeslærer ved Holmestrand videregående skole.
Foregikk i Telemark
At mesterskapet heter Vestfoldmesterskapet, men foregikk i Telemark forklarte fagkonsulent Petter Nusbaum slik:
– Det var ASKO Servering Telemarkmesterskapet her før. NKL Telemark var hovedarrangør tidligere, men de har lagt ned. NKL Vestfold er hovedarrangør og arrangerer i år også for Telemark og Buskerud. I år har vi dessuten ni kokkelag og seks servitørlag vi er stolte av. Det er første gang på lenge at vi har begge yrkesgrupper på samme dag, informerer han.
Rolige vinnere
Ikke alle var nervøse. Der kandidatene fra Suppeguri i Skien kokkelerte, rådet roen.
– Det er ingen vits i å stresse, vi har gjort dette før, smilte telemarkingene seg til seier. De to, Wiktoria Lichaczewska og Celene Kråkenes var nemlig blant hovedvinnerne, over 21 år, som fikk tildelt pokal.
Norsk kylling
Når gjestene ankommer, viser servitørlærlingene dem til bord som de har nydelig dekorert etter høsttema – alt fra mose til perfekt brettede servietter.
Det var en lun høstmeny bestående av norsk kylling, og garnityr tilberedt med tre ulike metoder på sesongens grønnsaker, hvorav en var svartkål, og de to andre valgfrie. I år gikk det ikke i hasselbakte poteter som i fjor, men i byggryn. Epler fra Osloregionen var hovedelement i desserten, tilberedt på tre ulike måter, der sorbet og et sprøtt bakverk inngikk.
Jevnt nivå
Per bord hadde to kokker ansvaret, og der SMAKmagasinet hadde plass, viste det seg at vinnerkokkene sto bak.
– Dette er min andre konkurranse. Vi kjente ikke servitørene, det var litt krevende. Vi er litt sjenerte og vet ikke helt hvordan vi skal snakke sammen, forteller Anna Hacia fra Konosør i Skien før hun vet at hun er hovedvinner for kategorien under 22 år, og dermed kommer videre til Norgescup i Stavanger.
Når hun vel får beskjeden, slippes gleden løs:
– Jeg er helt skjelven, sier 20-åringen.
For hennes kompanjong Tristan Dobosz fra Straand Hotel AS Vrådal, var seieren uventet.
– Men det er fint å vinne! Jeg vet ikke om jeg fortjener det, men jeg er i hvert fall veldig glad, utbrøt en lettet kokk i seiersøyeblikket.
Color Line som hører til Vestfold hadde stilt sterkt opp og var lett gjenkjennelig på logo-tørklene i halsen. Disse vant 2. plassen for servitørlærlinger. 18-åringene Malene Raaum Ropstad og Emma Bauge Eckholdt har gått på samme skole i Kristiansand og jobber sammen på Color Line Fantasy.
– Der får vi masse utfordringer. Det er så mange forskjellige kafeer og restauranter. Vi er to uker på og to uker av, forteller de om det maritime livet.
Det var veldig jevnt! skrøt dommerne av årets deltakelse.
Henriette Gissum, markedskonsulent i ASKO Servering, var også imponert.
– Det har vært veldig proft og veldig god mat. Det hever hele konkurransen at de har med servitørlærlingene, sier hun.