Ung Restaurant 2025: Fremtidens kokker og servitører i sving

Ni restauranter og like mange ungdomsskoler samarbeidet da Ung Restaurant 2025 gikk av stabelen i Hamarregionen mandag. Vi fulgte tre av lagene gjennom en hektisk formiddag.

Storhamar Vgs-initiativet Ung Restaurant 2025 gir elever på 10. trinn sjansen til å prøve seg som kokker og servitører på ekte restauranter. Arrangementet er inne i sitt fjerde år, og entusiasmen er ikke blitt mindre. I år deltok hele ni vertskap: Atlungstad Brenneri sammen med ungdommer fra Stange ungdomsskole, Scandic Hamar i samspill med elever fra Ener, Victoriahaven fylt av ungdom fra Ottestad ungdomsskole, Hai på CC hvor Ajer-elevene hadde ansvar, Stallgården i Hamar med Børstad-elever på laget, Frich’s Ringsaker Wood Hotel som huset Brumunddal-elevene, Thon Partner Elgstua der Elverum-elever fikk prøve seg, Forstmann i samme by med Løten-elever på kjøkken og gulv, og Frich’s Hamar Hotel hvor Furnes-elever fikk stå i rampelyset.

Kreativitet og høststemning på Atlungstad Brenneri

På Atlungstad Brenneri var det Stange-elevene som hadde ansvaret. De hadde valgt høst som tema – med tilhørende råvarer, oppdekning og pynt.
– Dette er en så bra gjeng! De er positive, fulle av ideer og har planlagt alt selv. Jeg holder meg i bakgrunnen og støtter – resten styrer de helt fint på egen hånd, sier Atlungstads Astrid Marie Sinnerud. Hun er selv utdannet kokk og brenner for rekruttering.
– En referanse fra denne bransjen gjør at man kan jobbe hvor som helst i verden. Vi trenger sårt flere folk, så dette er vinn-vinn både for oss og ungdommene.

Punktlighet og samarbeid på Scandic

Videre til Scandic Hamar, hvor ungdom fra Ener fikk prøve seg i hotellkjøkkenet, under ledelse av kjøkkensjef Frédéric Delfau.
– De hadde så mange innspill at vi måtte dempe dem litt! forteller han. – Men det er en utrolig fin gjeng. De er ikke redde for å spørre, de samarbeider godt og de lærer seg å rullere på oppgaver. Da vi var innom var både forrett, hovedrett og dessert allerede godt i gang, og initiativet satt løst. 

Selvsikre på seier i Victoriahaven

Hos Victoriahaven i Hamar sentrum møtte vi ungdom fra Ottestad, som bød på høstsalat, kylling og sjokoladepudding. Stemningen var både konsentrert og optimistisk.
– Jeg har faktisk tro på at vi kan vinne dette, sa Erlend Johnsen, en av de seks elevene, mens lagleder Gunnar Gudbrandsen konstaterte at elevene var positive, i rute og flinke til å samarbeide.

Mer enn en konkurranse

Ung Restaurant handler like mye om å høste erfaring som å konkurrere. Elevene lærer å samarbeide, håndtere uforutsette situasjoner og få smake på restaurantfaget. For mange blir dette første møtet med en mulig yrkesvei.

Og vinnerne er …

Da dommerne hadde sagt sitt, satt Børstad ungdomsskole sammen med Stallgården igjen med førsteplassen. Stange-elevene tok sølv sammen med Atlungstad Brenneri, mens Løten-elevene sikret tredjeplassen sammen med Forstmann. SMAKmagasinet gratulerer!

ANNONSE