Klostergården på Tautra – mat, drikke, tradisjon




På øya Tautra i Trondheimsfjorden ligger Klostergården – en gård som kombinerer tradisjon, håndverk og naturopplevelser. Helt siden gården kom i familien Gunnarson Anderssens eie i begynnelsen av 1800-tallet, har den gått gjennom flere faser; i dag fremstår den som en helhetlig gjesteopplevelse med matservering, overnatting, bryggeri og gårdsbutikk.
– Da jeg var liten, var det grønnsaksproduksjon og potet som stod i fokus, forteller Jørn Gunnarson Anderssen. Men vi startet med servering i 1994, så det er 31 år nå.
Faren, Ståle, minner om hvordan det begynte med enkle middager for busslaster med pensjonister: kjøttkaker, kaffe og småkaker.
Utviklingen har vært gradvis. Jørn tok over ansvaret i 2021, midt under pandemien.
– Vi var kanskje litt vel optimistiske, sier han tørt. – Men vi var heldige. Vi eier bygningene, så vi slapp husleie. Vi har mye uteplass, så det var også enkelte å opprettholde den berømte meteren.
Gjestene som finner veien
Klostergården trekker i dag et mangfold av gjester. Dagsturistene fra Trondheim og Steinkjer er mange – kjøreturen tar snaut halvannen time. Sommergjester er det også flust av, siden vakre Tautra er et yndet sted for camping – eller hytteliv, for de som er heldige nok til å ha tilgang til slikt.
En annen spennende gjestegruppe er vandrerne langs pilegrimsleden. Tautra har nemlig siden tidlig kristentid vært forbundet med den katolske Cistercienserordenen, og ruinene fra klosteret fra 1207 er fremdeles et viktig pilegrimsreisemål. Ordenen er fremdeles representert på øya, selv om de nå har flyttet inn i langt nyere fasiliteter – Tautra Mariakloster ble innviet av dronning Sonja i 2003.
– I en mellomperiode fungerte faktisk Klostergården vår som midlertidig tilholdssted, mimrer Jørn.
Nå også med øl
Kloster og ølbrygging har en lang historie sammen, selv om eventuell ølbrygging i klosteret på Tautra er heller dårlig dokumentert. Men ølbrygging er det i alle fall på Klostergården! Bryggeriet leverer rundt 25 ølsorter i året. I tillegg har de whiskyprosjektet, med første tapping planlagt før jul.
– Det som er litt unikt, er at vi lager maltet selv, forklarer Jørn. – Vi lager det på gamlemåten med einer, slik tradisjonen har vært i Stjørdal fra uminnelige tider.
SMAKmagasinet kan bekrefte at ølet faller i smak, noe også det regionale næringslivet har oppdaget.
– Vi har bedriftsgrupper som kommer hit på ølsmaking, sier Jørn. – Fra Trondheim sentrum tar det jo bare 20 minutter med en kjapp rib …
Overnatting med enkel standard
Gården tilbyr i dag 14 rom med 33 sengeplasser.
– Det lønner seg å kjenne de man er på tur med, ler Jørn. – For vi har fire bad på 14 rom, så man må dele litt.
Standard er enkel, men det er nettopp det som gir stedet særpreg og fellesskapsfølelse.
Maten smaker av Tautra
Maten er forankret i tradisjon, men med små vrier. Den mest populære retten er ølbrassert grislegg.
– Det er en forholdsvis tradisjonell rett, der det meste er laget fra bunnen av, forklarer Jørn. – Først brunet i smør, så langkokt i øl. Det gir massevis av smak.
Et levende gårdsbruk
Til tross for at gården i dag huser både gjester og bryggeri, er det viktig for Jørn å bevare grunnlaget – Klostergården er fremdeles en levende gård.
– Det er absolutt en gård, som vi vil bruke til å produsere, ikke bare som kulisse for turister.
Familien dyrker frukttrær og bær til saft, juice og marmelader, og samarbeider med produsenter på Frosta. Landskapspleie og småskala produksjon er en del av helheten.
Anerkjennelser og særpreg
I august 2024 ble Klostergården kåret til månedens bedrift av NHO Trøndelag. Begrunnelsen: unik kombinasjon av overnatting, natur, mat og drikkeopplevelser – alltid med lokal forankring.
Klostergården på Tautra er et godt eksempel på hvordan en familiegård med dype røtter kan utvikle seg til en helhetlig gjesteopplevelse – uten å miste sjelen. Med kortreist mat, eget bryggeri og whiskydestilleri, enkel overnatting og et unikt landskap, byr Jørn og familien Gunnarson Anderssen på noe som er både ekte og annerledes.