Verdens tøffeste uttak til Bocuse d’Or

Kandidatene i Årets kokk har utpekt sine viktigste medhjelpere blant de fremste i landet. På CV-en har de utfordrende læresteder, internasjonal erfaring, innovative restauranter og mye konkurranseerfaring. Med komplette lag og seks måneders forberedelse, er det duket for tidenes kokke-thriller i landets mest prestisjefylte kokkekonkurranse.
Tirsdag 23. september går Årets kokk av stabelen i Stavanger Konserthus. Vinneren av Årets kokk blir Norges kandidat til Europakvalifiseringen Bocuse d’Or Europe 2026 og i verdensfinalen Bocuse d’Or i januar 2027.
– Det norske uttaket til Bocuse d’Or har rykte på seg for å være blant de mest utfordrende i verden, og for kandidatene er valget av lagkamerater et helt avgjørende for det endelige resultatet, sier Ørjan Johannessen, styreleder i det norske Bocuse-akademiet. – Kandidatene er heldige som i Norge har et stort antall dyktige unge kokker å velge fra. Kandidatene har valgt noen av de mest talentfulle norske kokkene for å konkurrere om seier i Årets kokk og billetten videre til Bocuse d’Or 2027.
Lagene i Årets kokk 2023 er som følger:
Team Vartdal
- Kandidat: Aleksander Løkkeberg Vartdal, 30 år, fra Oslo. Jobber som kokk, kreativ utvikler og matfaglig leder i Thon Hotels.
- Commis: Lea Friis-Henriksen, 20 år, fra Bærum. Kokk i Thon Hotels.
- Coach: Tim Alexander Ekblad, 33 år, fra Västra Götland i Sverige. Daglig leder på Arakataka og Bistro Fourrage.
Team Sundset
- Kandidat: Eli Anne Rosvold Sundset, 25 år fra Leksvik i Indre Fosen. Jobber som sous chef på Tollbua i Trondheim.
- Commis: Ivar Follinglo Moe, 21 år fra Trondheim. Junior sous chef på Fagn.
- Coach: Mette Beate Julius, 35 år fra Stjørdal/Trondheim. Kjøkkensjef og medeier på Le Bistro.
Team CAP
- Kandidat: Christian Andre Pettersen, 36 år fra Bodø. Christian er tilknyttet prosjektet Alter Ego i Stavanger/Sandnes som eier og driver.
- Commis: Hanna Korvald, 20 år fra Stavanger. Kokk på Spiseriet.
- Coach: Sebastian Gibrand, 37 år fra Helsingborg i Sverige. Driver Gibrand/Sjöberg.
Team Espeland
- Kandidat: Aron Espeland, 29 år fra Bryne. Aron er sous chef ved Brasserie France, Oslo.
- Commis: Synva Gjerde, 22 år fra Voss. Tidligere lærling på Vianvang og BrimiBue.
- Coach: Eline Sofie Sunde, 28 år fra Sunde.
Om Årets kokk og Bocuse d’Or
Årets kokk arrangeres hvert oddetallsår av Stiftelsen Norsk Gastronomi og Bocuseakademiet. Vinneren blir Norges offisielle kandidat til Bocuse d’Or – verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse.
Om Stiftelsen Norsk Gastronomi
Stiftelsen Norsk Gastronomi (tidl. Bocuse d’Or Norge) utvikler norske kokketalenter og bygger omdømmet til norsk gastronomi. SNG kombinerer konkurransearbeid med kunnskapsdeling, samfunnsoppdrag og utviklingsprosjekter i gastronomiens tjeneste. Menon Economics (62/2025) fastslår aktivitetenes samfunnsøkonomiske verdi på fire områder – bl.a. kompetanse- og kvalitetsutvikling – som den «viktigste arenaen for kompetanseutvikling og nettverking i bransjen».