Isbua på Hidra – en historie om fellesskap, mot og kjærlighet til mat

På den værbitte øya Hidra, rett utenfor Flekkefjord, ligger en bygning som har vært en del av kystens puls siden 1885. Den gangen gikk 26 fiskere sammen for å bygge det som skulle bli Isbua – et praktisk og livsnødvendig lager for is og fisk. Om vinteren hentet de is fra de nærliggende vannene, og i de beste årene holdt isen helt til Sankthans. Det gjorde det mulig å oppbevare fisk i månedsvis og sende den til både England og Frankrike.

Men med kjøle- og fryseteknologiens inntog i 1927, ble Isbua overflødig. Bygget forfalt gjennom flere tiår og ble etter hvert kjent som et spøkelseshus – og et fristed for ungdom med store ambisjoner og hjemmebrent på lur.
– På 90-tallet var bygget i så dårlig forfatning at fylket ba om tiltak, forteller Cecilie Valand Solinski, daglig leder og eier av Isbua. – Det var første gang noen luftet idéen om restaurantdrift her ute. 

En ny tid – bygget på gamle drømmer

Gjennom 90- og 2000-tallet ble det lagt ned over 5000 dugnadstimer for å redde det historiske bygget. Den første restauranten åpnet i 2003, men fem konkurser senere stod Isbua igjen tom i 2019.
– Mannen min og jeg ble spurt om vi ville ta over sommeren 2020, forteller Cecilie. – Vi takket først nei, men klarte ikke å gi helt slipp. Vi bestemte oss for å sette oss grundig inn i historikken, og gikk dypt inn i alle de tidligere konkursboene – seks i alt. Vi analyserte hva som hadde gått galt, og hva som måtte til for å lykkes. Det var da vi forsto at vi måtte eie bygget for å ha kontroll og kunne drive bærekraftig. 

Med 84 aksjonærer var det ingen enkel prosess, men i romjula 2020 overtok de endelig eierskapet. Det ble ikke snakk om totalrenovering, men nødvendige oppgraderinger ble gjort – nytt tappesystem, bar, terrasse og forbedringer på kjøkkenet.

13. mai 2021 åpnet de dørene. Det ble folksomt fra første stund.
– Vi visste jo at det fantes et potensial her ute, men at vi skulle få overskudd allerede første året, hadde vi ikke våget å tro på. Og vi sier det med respekt: Vi hadde aldri klart det uten alt arbeidet som var gjort før oss.

Erfaring fra byen – og tro på ungdommen

Bakgrunnen for at paret ble spurt, er ikke tilfeldig. Sammen driver de også Tollboden Bakeri i Flekkefjord – et konsept som har gått godt siden oppstarten og blitt en populær møteplass i byen. Begge har bred erfaring fra drift og gastronomi, og visste hva som måtte til for å bygge noe som varer.
– Vi har også satset målrettet på veldig unge medarbeidere, og det har vi hatt utrolig gode erfaringer med. Vi gir dem ansvar, opplæring og tillit – og de vokser med oppgaven. Mange av dem har vært med oss helt fra starten. Det gir arbeidsmiljøet en helt spesiell dynamikk.

En helårsdrift – og et hjem

I dag drives Isbua som en helårsrestaurant, med catering, konferanser, selskaper og overnattingstilbud i samarbeid med «Opplev Hidra», som forvalter rundt 150 sengeplasser på øya. Isbua er blitt en viktig aktør i lokalt reiseliv.
– Vi skjønte tidlig at vi måtte tilby mer enn bare mat. Hidra er unik, både kulturelt og geologisk. Øya består blant annet av anortositt – en sjelden bergart som kun finnes her, i Canada og på månen. Det gir stedet et helt eget særpreg.

I dag har Isbua et stabilt og dedikert team. Alle ansatte lønnes for hver eneste time de jobber – noe som aldri før har vært mulig i byggets historie.
– Det er beinhardt arbeid, men vi har det utrolig gøy. Vi har gått med litt overskudd hvert år, og i 2025 har vi hatt vårt beste år hittil. Det tør vi nesten ikke si høyt – men man må jo få være litt stolt også.

Et sted å bli gammel

Isbua er mer enn en restaurant. For lokalsamfunnet på Hidra betyr den mye – og for Cecilie og familien betyr lokalsamfunnet alt tilbake.
– Vi kjenner gjestene våre. Mange kommer igjen og igjen, år etter år. Vi har satset på de lokale, og inkludert hytteeierne – og det har vært helt avgjørende. Folk stiller opp når vi trenger hjelp, og vi holder åpent også under store selskaper, nettopp for å skape forutsigbarhet. Det betyr mye for folk. Isbua har blitt en del av hverdagen her ute.

Og fremtiden?

– Vi har mange planer. Vi drømmer om et lite hotell. Men det viktigste for oss er å kunne bli gamle her. For dette er ikke bare jobb – det har blitt et hjem. Vi trodde ikke vi kom til å finne det stedet vi ønsket å være. Men det gjorde vi. Her.

ANNONSE