Forrykende på Kokkenes Dag



Solen smilte da kokkearrangementet for første gang ble flyttet til Oslo.
Søndag var fanen til «Kokkenes Dag» oppe i Øvre Slottsgate, utenfor arrangementshuset Sentralen. 21 stands og matstasjoner var inntatt av kokker og andre bransjefolk.
Fullt trøkk
– Vi åpnet for 30 minutter siden og det er allerede fullt trøkk her. Dette er veldig bra, altså, sier Øyvind Abelvik, salgsdirektør i Torika AS.
Torika har tre restauranter i sin portefølje: STOCK, Centropa og Kafe Oslo på Litteraturhuset, i tillegg til å drive catering.
– Det har stor betydning for oss å være synlige på en plass som dette. Omsetningsmessig er det ikke mye å hente, men vi deltar av markedsføringsgrunner, i tillegg til at det er en festdag for kokkene. Det er flott å ha en dag hvor alle møtes. Det er veldig mange kokker i Oslo, og etterpå møtes de for en stor fest, sier han.
Tidligere har Torika vært med da Kokkenes Dag ble arrangert på Strand restaurant i Bærum.
– At arrangementet nå er flyttet til Oslo sentrum er veldig bra. Det gjør at det bare blir større og større. Dette kan bli så stort som man ønsker!
Fra matstasjonen serverer de mange småretter.
– Vi har to retter. Det ene er oksetunge på spyd i kebabformat, og så har vi råmarinerte kamskjell i sitt eget skjell. Det går veldig fint å rigge det ut hit. Vi har med kjølebokser og ferske råvarer som er hentet ut i dag. Men frisk luft er det ikke her. Det er røykfylt, humrer han.
Konge-dag
Gjennom røyken for deres STOCK-matstasjon står Vaaghals, som også steker så flammene står.
– Det er helt konge! Det er så fett! sier kjøkkensjef Christer Rødseth mens fettet bokstavelig talt steker i kamp med sommersolen. – Det er stappfullt av folk her! Det har vært kø siden vi åpnet. Det er bare helt fantastisk! stråler han smittende, så de fremst i køen hans trekker på smilebåndet av all entusiasmen.
Menyen har han laget i samarbeid med kollegaen rett ved siden av ham, som også sprer matglede under Kokkenes Dag.
– Vi sier at det er vi som har gjort det, men det er han som har gjort det, sier Vaaghals-kokk Felix Dalen med humor.
Fra nabostanden Brasserie France runger det «Viva La France» mens det serveres østers. Og et hakk lenger bort sykler barn en sykkel som på kreativt vis lager smoothie ved å tråkke på pedalene. En mann med Sentralen-logo på t-skjorten skaper dansestemning i den velfylte gaten, mens korte underholdningsinnslag kommer fra scenen.
Samler bransjen
Initiativtaker og kokk Tom Victor Gausdal forteller at han flyttet Kokkenes Dag hit blant annet fordi han ikke lenger driver Strand restaurant.
– Det er en del år siden jeg la den ned. Da var det naturlig å flytte arrangementet, siden jeg har samarbeid med stiftelsen Sentralen og driver mattilbudet der. Gatefest har vi snakket om i mange år sammen med Hansken og de andre restaurantene rundt her, sier han.
Nå som arrangementet har blitt til en realitet, synes han det er veldig gøy!
– Vi prøver å skille det litt fra andre matfestivaler. Her er det kokker og litt bedre restauranter som ikke pleier å være på matfestivaler. I tillegg er det mange aktiviteter for barn med Geitmyra matkultursenter for barn i Marmorhallen. Kokkenes Dag arrangerer vi for å samle bransjen og gjøre noe gøy sammen. Alle er opptatte med sitt, men det settes pris på når man gjør slike ting. Selv om vi ikke tjener særlig ekstra på dette, er gatefesten med på samle kokker og bransjefolk, til inspirasjon og glede for alle, smiler han.