Hjemmelaget med svensk vri

I «Drivhuset, bageri og gårdsutsalg» på Jæren er det nesten sommer hele året. Det er lunt som en svensk sommerstuga med jærske smaksbomber på den etter hvert så beryktede buffeten.

– Drømmen var å kunne invitere gjester til det som best kan beskrives som en «svensk trädgårds-kafè», men med beliggenhet på vindfulle Jæren – og ikke i en lun trädgård, sier en solbrun Sophia Edbäck. Den blide svensken som har slått seg til ro på Jæren har lagt bak seg årets første måneder, med «Sämlor-sesong», «glad påsk» og rigger nå for en innbydende lunsjbuffet som skal få ryktene om deilig mat til å spre seg over jordene, langt utenfor Jærens steingjerder.

Lunsj på Jæren

Gjestene kommer i hopetall. De har på forhånd reservert bord og kaster lange blikk i retning av buffeten i håp om et fargerikt, godt og variert måltid.  Sjansen på å komme uanmeldt til Drivhuset er nemlig noe de fleste finner for risikabelt, særlig om man er sulten.
– Vi tar lett imot førti personer i Drivhuset på samme tid, forteller Sophia. For rutinen for hvor mye mat som kreves til buffeten har de stålkontroll på. Sophia og datteren Victoria Bergort, har nå flere års erfaring med konseptet. Og det funker hver gang.

Drivhuset er godt og varmt, med levende lys, gamle møbler, krukker og fat. Bordene er dekket med servise i hvitt og blått i en herlig kreativ miks på alle bord. Bord som enten er tunge av marmor, gammelt tre, og felles for de fleste møblene er at de er hentet på auksjon i hjemregionen Dalarna i Sverige. Og liker du det du ser, kan det hende du får kjøpe det og ta det med hjem.
– Inspirasjonen til hele pakken kommer jo hjemmefra, i Sverige. Den lune atmosfæren som gamle møbler gir, var akkurat det jeg ønsket. Jeg tror det er det som har slått an, sier hun. – Stemningen. I tillegg til maten da.

Västerbotten pai og hjemmebakt brød

Blant denne dagens fristelser finner man laks, både varmrøkt og gravet. Hun har grønn salat, couscous-salat med kylling, reker, varme retter med ulikt kjøtt, Västerbotten-pai, nydelig hjemmebakt brød og de deiligste oster til dessert. Eller mellomrett, om det er bolle eller gulrotkake som er dagens dessert.
– Som oftest gjennom året er det salat, urter og grønnsaker fra hagen i buffeten. Men kortreist er det uansett, sier hun. For det å spille på lokale naboprodusenter er viktig. Både ost, kjøtt og fisk handles fra lokale produsenter i Rogaland.
– Og så hender det av og til at jeg får hjelp, eller tips fra gode venner i restaurantbransjen. Det skjedde blant annet før jul, da Ola S. Klepp som er kjøkkensjef på gourmetrestauranten K2, ga meg sin oppskrift på waldorfsalat. Den var god den!

Klar for overraskelser

– Ingen vet hva de får når de kommer hit, sier Sophia. Og det bekrefter gjestene.

– Det er det vi liker ved å komme hit, sier en av dem. De kommer for lunsj, men kan ende opp med å spise middag. Litt uforutsigbart, men desto mer interessant. Og vissheten om at det er godt, det er de alltid sikre på.

Sammen med datteren Victoria svinger Sophia opp de deiligste retter på kjøkkenet, før det havner i en lekker skål.

En herlig, kjekk og fruktbar drift - til glede for alle som vil ha en bit.

ANNONSE