Bransjefredag: Astrid Møllenhus om norsk sider og isvin

Restaurantsjef, sommelier og pommelier: Astrid Møllenhus vet hva som skal til for å løfte en matopplevelse. På Øyna Kulturlandskapshotell bruker hun sider på kreative måter – og vil at flere skal oppdage drikkens unike muligheter, fra friske aperitiffer til søte, drikkbare desserter.

– Hva jobber du med nå – og hva brenner du for faglig om dagen?
– Jeg jobber som restaurantsjef på Øyna Kulturlandskapshotell på vakre Inderøy. Øyna er et sted der vi kombinerer spektakulær utsikt med mat- og drikkeopplevelser som virkelig skal sitte i minnet til gjestene.
– Som en av Norges første utdannede pommelierer brenner jeg såklart for norsk sider – og for å få gjestene mine til å tørre å bli kjent med sider på nytt, eller for første gang bli kjent med hva ekte sider faktisk er. Det er utrolig spennende å se hvor mange som blir positivt overrasket når de får smake sider i riktig setting og sammen med mat.

– Hva forbinder du med sommeren, når det gjelder mat, drikke og serveringsopplevelser?
– Aiai, stort spørsmål! Det første jeg tenker på er mamma som serverer iskald iste til pappa og resten av arbeidsfolket på gården under slåtten, og at hun ringer inn til middag med bjella på stabburet. På de varmeste dagene besto middagen ofte av tjukkmjølk og spekemat servert i skyggen på plena – enkle, men uforglemmelige sommermåltider.
– På jobb om sommeren tenker jeg på alle turistene fra inn- og utland som blir så begeistret for det vi serverer, spesielt norsk fisk og sjømat. Til drikke er det enkelt: alt som er kaldt og har bobler i seg funker – og her slår sider virkelig godt an.

– Har du et tips til noe kult eller uventet man kan anbefale eller selge inn til gjestene i sommer?
– Jeg har blitt veldig glad i Bringebærlandets isvin servert i et vanlig vinglass med et par isbiter. Det blir som en skikkelig digg, drikkbar dessert – perfekt etter et godt måltid. Mange som ikke har prøvd isvin før blir helt frelst! Jeg synes det er en fantastisk måte å bruke norske produkter på – og samtidig tilby gjestene en liten overraskelse som setter prikken over i-en på opplevelsen.

ANNONSE