Bransjefredag: Mathias Toresen om syrlige drinker og overveldende service

Han ble hovmester som 20-åring, vant bransjens kongepokal i 2023, og brenner for å løfte servitørfaget i bred forstand. Nå er Mathias Toresen aktuell både som dommer, kursleder og forfatter. I Bransjefredag tipser han om friske drinker, ferskt brød og kreativ bruk av gripebestikk!
– Hva jobber du med nå – og hva brenner du for faglig om dagen?
– Jeg jobber som restaurantsjef hos Selskapslokaler AS, Oslo Militære Samfund. Her går jeg snart inn i mitt tiende år – jeg startet som hovmester i en alder av 20!
– Ved siden av jobben er jeg aktiv på TikTok. På kontoen Mathias Toresen har jeg snart 9000 norske følgere, og mange av dem er opptatt av etikette. En annen konto, The Host, har nesten 233 000 følgere, og har gitt meg et enda bredere publikum. Det er gøy å dele kunnskap om hvordan man kan heve etikette-standarden – både på restaurant og i hjemmeselskapet.
– Jeg er også aktuell med boken Det perfekte selskap – den store vertskapshåndboken. I tillegg holder jeg kurs for KIT-akademiet, og fungerer som selskapsekspert for P4, NRK, TV 2, VG, Dagbladet og Aftenposten. Har de en sak der lyttere eller seere trenger svar, ringer de meg. Jeg er også jevnlig dommer i servitørkonkurranser.
– Hva forbinder du med sommeren, når det gjelder mat, drikke og serveringsopplevelser?
– På denne tiden er det mange fagprøver – jeg er sensor både i Oslo og Akershus – og det er noe av det morsomste jeg gjør. Å få være med på å utdanne nye servitører og bidra til rekrutteringen til bransjen, gir meg masse energi.
– Sommeren handler også om uteservering, varme kvelder og hyggelige samtaler med gode venner og familie. Selv om det er mange bryllup og selskaper, er sommeren likevel en tid hvor man kan senke skuldrene litt og nyte dagene med mindre klær og mer overskudd.
– Gode mat- og drikkeopplevelser om sommeren? Det er å kunne sitte ute, spise noe lett og drikke noe friskt og syrlig. Ekstra stas er det å være servitør når det er bryllupssesong – det krever mer av deg, og du vil jo gjøre kvelden ekstra minneverdig for både brudepar og gjester.
– Har du et tips til noe kult eller uventet man kan anbefale eller selge inn til gjestene i sommer?
– Et godt tips er å lage friske, syrlige drinker – gjerne med gin eller akevitt. Det er morsomt å utforske smaker med akevitt, som jo ellers stort sett bare drikkes i julen. Blander du det med lime, sitron, sukkerlake og en sitruslikør eller bærlikør, skal jeg love deg det blir god stemning i solnedgangen. Og ikke minst: Champagne! Det er viktig å drikke masse Champagne!
– Et siste tips: Lær deg gripebestikk, og bruk det når du serverer noe enkelt, som ferskt brød. Bare se på ansiktene til gjestene når du gjør det – de blir overveldet! For en service!