Øyna Kulturlandskapshotell: Skybar, fjellrom og matskatt





Hvordan bygge hotell i et fjell med lokalmat som motor? Øyna på Inderøy er blitt et bevis på at fellesskap, utsikt og lokal stolthet kan bli en turistmagnet.
Midt i det nordtrønderske kulturlandskapet ligger Øyna Kulturlandskapshotell – et massivt utsynsrom i tre, bygd inn i fjellet og formet av vinden, utsikten og menneskene på stedet. Bak står ekteparet Frode Sakshaug og Kristine Daling Sakshaug, som har omgjort gårdsdrift til hotell- og restaurantdrift med solid lokal forankring.
Fra de første planene om å servere lokalmat i langhuset i 2006, til hotellåpningen i 2020, har Øyna blitt bygd i hele sju trinn. Rommene er sprengt inn i fjellet, alle med utsikt, bygd i betong og massivtre fra det som – ifølge Frode – er en av Norges mest innovative limtrefabrikker, bare noen solide steinkast unna. Det har vært lokal kapital, lokal arbeidskraft og lokal tro hele veien – pluss god og viktig støtte fra Innovasjon Norge.
Siden har det gått slag i slag. Allerede i 2022 tok det anerkjente Fodor’s Travel Guide hotellet inn på listen over verdens mest unike overnattingssteder. Trøndersk opplevelsespris fulgte året etter, og i 2024 stemte Nettavisens lesere Øyna inn blant landets aller beste hoteller.
– Spesielt morsomt dette med Fodor’s. Vi har ikke markedsført oss internasjonalt – fokuset har vært på norske gjester. Likevel finner både amerikanere og europeere veien hit – noe som selvsagt er veldig hyggelig.
Skybar og stordrømmer
– Enhver restaurant med respekt for seg selv må ha en skybar, erklærer Frode. – Og nå har vi en. I tillegg har vi fått større kjøkken, vinrom og ny kontorfløy til mannskapet. Men nå skal vi ikke bygge mer. Tror vi.
Full satsing på fast ansatte og faglærte
Øyna Kulturlandskapshotell har valgt en krevende, men tydelig driftsmodell: flest mulig fulltidsansatte – og kontinuerlig rekruttering av lærlinger.
– Vi vil at kokkene og servitørene våre skal bli. Derfor satser vi på tillit, ansvar og faglig støtte. For eksempel konkurrerer lærlingene våre i ASKO Servering Norgescup, som er en viktig arena for personlig og profesjonell utvikling, forteller kjøkkensjef Maren Myrvold.
Kjøkkensjef Myrvold kom inn da hotellet åpnet, og har siden gjort det klart at maten på Øyna skal være en forlengelse av bygda. Hotellet skal være et utstillingsvindu for Inderøy og regionens mange matskattprodusenter. Her er det kort vei fra produksjon til tallerken, mye takket være samarbeidet i Den Gyldne Omvei.
– På den måten har vi tilgang til flere av Norges – og verdens – beste matprodukter, som for eksempel verdensmesteren Nidelven Blå!
Konferansedestinasjon med puls på 60
Selv om turistene – og spesielt bryllupsmarkedet – dominerer sommermånedene, er det kurs og konferanser som fyller rommene mandag til fredag. Mange kommer via Trondheim lufthavn Værnes, bare en time unna. Hit kommer man ikke for adrenalin – men for å finne ro. «60 i puls» er det offisielle målet.
Fremtidsoptimisme med trøndersk fellesskap
Øyna er en del av et Inderøy der slagordet «vi er best i lag» faktisk lever.
– Her samarbeider vi i stedet for å konkurrere. Det finnes flere ildsjeler enn man skulle tro på et så lite sted. I tillegg har vi en kommune som spiller på lag. Alt dette gjør at Inderøy har blitt en tilflyttingskommune. Det er vi også stolte av, avslutter Frode og Kristine.
Morofakta
Det er lenge siden sider- og eplemostproduksjon var forbeholdt Hardanger. Også her stiller Inderøy sterkt. Ikke bare er Øynas restaurantsjef Astrid Møllenhus og kjøkkensjef Maren Myrvold blant Norges første utdannede pommelierer – Maren er i tillegg eplemostprodusent! Sammen med samboer Yngve Henriksen driver hun nemlig Inderøy Mosteri.