Bransjefredag: Rikke Gjerde om sommer og Michelin

Hun kom inn i teamet på Gaptrast like etter åpningen – og var med da bergensrestauranten nylig sikret sin første Michelin-stjerne. Nå vil kokketalentet Rikke Gjerde videreføre arbeidet som ligger bak suksessen, samtidig som hun drømmer om å gjøre Vestlandet til en enda viktigere matregion. I Bransjefredag forteller hun om barndommens makrellmiddager på hytta, kjærligheten til kortreiste råvarer – og hvorfor hun mener rabarbra og mjødurt burde få en renessanse på sommermenyen.
– Hva jobber du med nå – og hva brenner du for faglig om dagen?
– Jeg jobber som kokk på Gaptrast i Bergen. Jeg startet der for ett år siden, rett etter åpningen, og har vært med på teamet som nylig sikret vår første Michelin-stjerne! Nå er jeg veldig motivert for å vise hva vi har jobbet så hardt for – og for å fortsette å utvikle oss videre.
– Jeg brenner for å gjøre Bergen til en matby med fokus på kortreiste og lokale råvarer og produsenter. Jeg vil også lære enda mer om råvarene som finnes på Vestlandet – og hvordan man kan bruke dem i spennende smakskombinasjoner og teknikker.
– Hva forbinder du med sommeren, når det gjelder mat og drikke?
– En minnerik sommer for meg er fiske, grilling og middagsbesøk med familien. Da jeg var liten, hadde besteforeldrene mine en hytte ved sjøen – en liten hytte med solcellepanel, gasskomfyr og utedo. Vi brukte mesteparten av dagene på å fiske, og fikk ofte torsk, lyr, sei og makrell. Det ble mange fiskemiddager, og de fleste ble tilberedt på grillen.
– Et av de sterkeste minnene er makrellmiddagene på hytta. Det gikk ofte bare noen få timer fra vi fikk napp til fisken lå på grillen. Den ble gjerne servert med en frisk salat og urtebakte poteter.
– Har du et tips til noe kult eller uventet man kan sette på menyen eller tilby som mersalg i sommer?
– Favoritten min om sommeren er rabarbra i flere former. Det er en råvare mange har et forhold til, men som jeg tror flere kunne utnyttet bedre. Har man ikke rabarbra selv, men ser en stor plante som ingen bruker i naboens hage – ikke vær beskjeden: ta turen bort og spør om du kan få en stilk eller to.
– En syrlig og frisk drink laget med rabarbra og mjødurt smaker skikkelig sommer for meg. Og har du mye rabarbra igjen, er det fristende å lage en rabarbrachutney som passer både til kjøtt og ost.