Inderøys flytende terroir – Fra karve til verdens beste akevitt
På Berg Gård i Inderøy drypper det ikke bare morgenlys på grønne jorder – det drypper også gull. Bokstavelig talt. Akevitten Ví fra Inderøy Brenneri har vunnet dobbelt gull i verdens største brennevinskonkurranser, og det hele startet med en uventet gave: en sau i 30-årsgave.
Kjersti og Svein Berfjord kjøpte Berg Gård i 1986, uten bakgrunn i gårdsdrift. Det skulle egentlig bare være et sideprosjekt. Men landskapet åpnet seg, og idéene grodde: gårdsbutikk, sauedrift, lokal mat – og etter hvert et gårdsslakteri, Norges første autoriserte sådan.
Fra landskap til landskapspåvirket brennevin
I dag drives Berg Gård sammen med neste generasjon, og med Petter ved roret for smak og innovasjon har gården utviklet seg til et arnested for destillert identitet. Det handler om gårdsdrift og karve – sistnevnte er Inderøy nærmest enerådende på i Norge – og om å bruke det Trøndelag alltid har hatt, bare på nye måter.
– Vi ønsket å utnytte karven enda bedre. Surkål eller akevitt? Valget ga seg selv, forteller Svein Berfjord med overbevisning i stemmen. – Det har vært litt av en reise, med mye spenning og jubel. Inderøy Brenneri begynte å tjene penger ganske tidlig, noe som i seg selv var en oppmuntring. Og i 2022 vant vi både Best of Class, Best in Show og Double Gold i verdens største brennevinskonkurranse, Best of Spirits, med akevitten Ví. Og i fjor vant vi Årets drikke under Trøndersk Matfestival. Det var gjevt, det også!
Trøndersmaker
Det er ikke bare karven som er lokal i produktene til Inderøy Brenneri. Lokal flora brukes i den grad det er mulig. Særlig gjelder dette Den Gyldne Aquavit – verdens første akevitt utelukkende laget med norske råvarer. Alle ingrediensene er høstet langs Den Gyldne Omvei på Inderøy – blant annet løvetann, granskudd, kvann og mjødurt. Akevitten er søtet med en anelse sommerhonning fra gården, og er det eneste brennevinet som har mottatt Spesialitet-merket fra Matmerk. I tillegg er den med i Matskatt-sortimentet til ASKO Servering.
Destillert på dugnad og overbevisning
Inderøy Brenneri ble offisielt åpnet i 2015 – ti år etter at monopolet på brennevinsfremstilling falt, og 116 år etter at forrige akevittprodusent på Inderøy måtte legge ned. På disse få årene har de utviklet 25 varianter av akevitt. Alt i småskala, alt basert på manuell produksjon og høy råvarebevissthet.
– I år feirer Inderøy Brenneri tiårsjubileum. Vi har investert mye, og det har vært mulig fordi det er en ny generasjon som faktisk er interessert, påpeker Svein Berfjord.
Smaken av jord og fremtid
Men det er altså mye mer enn alkoholholdige produkter som lager på Berg Gård i Kjerknesvågen. Kaldpresset rapsolje med høy andel sunne fettsyrer har blitt en voksende salgssuksess. Også her er det lokal forankring: Inderøy er det nordligste stedet i landet hvor raps dyrkes for olje. Kombinasjonen av presisjon, terroir og teknologi har gitt dem et fotfeste som mange større aktører misunner.
Unike er også de lokale sennepsfrøene. Faktisk er Berg Gård landets eneste sennepsfrødyrker. Frøene går til egen sennepsproduksjon på. Hele sju varianter med sennep har gjengen på Inderøy-gården utviklet – som alle selges under merkenavnet 64 grader nord.
– Så langt vi vet er vi de eneste i Norge som produserer sennep med egendyrkede frø, opplyser Svein.
Ikke bare smak – en totalopplevelse
På Berg Gård får du ikke bare produkter – du får en historie, en duft, en smak og et landskap i hver flaske. Gården tar imot grupper og arrangerer selskap med ureist mat og drikke. Målet er ikke vekst for enhver pris, men kontrollert ekspansjon og flere ben å stå på.
– Vi er litt utradisjonelle, så vi må lage utradisjonelle ting!