200 år med tradisjon og kvalitet



I Verksgata i Stavanger holder Norges eldste kjøttbutikk til, i lokalene de har hatt siden 1898. Bedriftens historie startet allerede 70 år tidligere, og i nesten 200 år og over seks generasjoner har A. Idsøe vært en hjørnestein i byen. Dagens Idsøe, Albert jr., har styrt skuta siden 1999.
– Familien kom fra øya Idsø i Ryfylke, og det første slakteriet ble bygd rett oppi bakken her, forteller Albert når SMAKmagasinet er på besøk. – Rundt 1924 var vi Norges største kjøttforedlingsfabrikk. Og selv om det i perioder var tøft, med blant annet krig og etterkrigstid, har vi klart å holde stand.
I 2022 ble bedriften utvidet ved kjøp av nabolokalet, og for første gang er A. Idsøe også en restaurant. Den har fått navnet A. Idsøe grill & berkel.
– Restaurantens konsept henger sammen med butikken, og vi har jobbet for å få lokalene til å ligne på hverandre, forteller Albert. – For eksempel har vi brukt 7200 håndmalte fliser fra Figgjo, slik at flisene i restauranten er de samme som i butikken. Det tar jo tid å få sjel inn i en ny restaurant, men vi mener at vi har klart å skape en restaurant som allerede har historie i veggene, nettopp på grunn av butikken.
Berkel og Mibrasa
Albert jr. er den første i familien som har valgt å drive restaurant.
– Stavanger har et veldig godt restaurantmiljø, så vi begynte å snakke om å ta produktene våre lenger ut i verdikjeden. Så dukket nabolokalet opp som en mulighet, og vi begynte å forhandle, sier Albert og smiler. – Jeg mener jo at det er viktig å følge hjertet så vel som hjernen! Det er likevel ikke å legge skjul på at det har vært en bratt læringskurve. Jeg har hatt en enorm faglig utvikling de siste par årene. Men vi har vært heldige med å få tak i gode folk, og da blir det jo bra. Og selv om det er mange gode restauranter i Stavanger, er det ikke så mange høykvalitetsrestauranter med à la carte-meny, så der skiller vi oss ut.
Restaurantens konsept er nært knyttet til butikkens historie og tradisjon, og lokalet virker som en naturlig og sømløs forlengelse av butikken. Navnet – «grill & berkel» – kommer fra de to viktigste maskinene som er i bruk på kjøkkenet.
– Berkel er en kjøttskjæremaskin som kutter tynne, delikate skiver av kjøttet, forklarer kjøkkensjef René Hetland. – Den vi bruker nærmer seg 100 år, og har blitt renovert av Berkel i Italia. Når det kommer til grillen, bruker vi en kullgrill fra Mibrasa. Det er denne som gir kjøttet den gode og røkte smaken.
Ballets dronning
Det viktigste hos A. Idsøe, på tvers av restaurant og butikk, er selvsagt at råvarene er av ypperste kvalitet.
– For å få så høy kvalitet som mulig på produktene, bruker vi både lokalt og importert kjøtt. Vi skulle gjerne brukt kun lokalt, men vi er nødt til å importere enkelte råvarer, ettersom kvalitet er ballets dronning, sier René. – Vi har for eksempel Black Angus Prime fra USA og japansk Wagyu. Men vi prøver å samarbeide så mye som mulig med lokale leverandører.
Som for å understreke hvor viktig kvalitet er for dem, henger det et skilt på veggen hvor det står «Prima Kjødvarer af alle Slags til kommunale Priser». Når vi spør om hva dette betyr, ler Albert.
– Den var det bestefar som laget, sier han. – Man kan jo ikke kalle det ‘kommunale priser’ i 2025, men den er morsom og har historie. Det betyr jo i bunn og grunn at folk flest skal ha råd til å kjøpe varene våre. Og det er fortsatt et viktig prinsipp for oss.
Prisvinnende produkter
Det er ingen tvil om at A. Idsøe leverer det de lover; på årets Det Norske Måltid fikk de nemlig utdelt to priser. Mens «Årets drikk» gikk til Eplemost 100% Discovery, stakk kaldrøkt bacon av med prisen for «Årets kjøtt foredlet».
– Dette er to av mange produkter som vi lager selv. Størst trykk har vi nok på pølsene våre, men også burgerne og alt av tilbehøret er populært, sier Albert. – I tillegg selger vi mye ost, som også er en viktig del av konseptet. For eksempel har vi en alpeost som er lagret i 5 år, hvor de siste 4 lagringsårene foregår her. For oss er det viktig med hele totalen, fra pølsene og burgerne til osten og tilbehøret.
I forbindelse med restauranten har de også fått selskapslokaler i 2. etasje.
– Her skjer det ting nesten hver eneste dag, og vi har alt fra møter og konferanser til selskaper. Vi har også en del kurs, blant annet pølsekurs, vinkurs og sauskurs. Så vi begynner å få mange bein å stå på, og får gjort veldig mye forskjellig her. Det gjør at vi kan fortsette i 200 år til, avslutter Albert med et glimt i øyet.