Ny dansk teknologi hevder å beskytte poteter mot soppangrep

Et dansk teknologiselskap hevder å ha utviklet en ny metode som kan beskytte poteter mot soppangrep ved å styrke vekstens naturlige immunforsvar. Teknologien skal kunne forlenge holdbarheten betraktelig og redusere matsvinn – uten bruk av kjemikalier. Løsningen er nå på teststadiet, og resultatene skal være lovende. Metoden beskrives som både skånsom og effektiv.

Det danske bioteknologiselskapet Healthycrop står bak metoden, som bygger på å tilføre potetene et gen som skal forsterke potetenes «innebygde» forsvar mot bakterier og råte. De første potetene med «forsterkergenet» skal etter planen kunne høstes i høst.

Virker på mais og bygg

Tidligere har både mais og bygg fått styrket immunforsvaret gjennom bruk av samme teknologi. Disse forsøkene resulterte i en 97 prosents reduksjon i soppangrep. Nå har altså turen kommet til poteter. Metoden, som er utviklet ved Aarhus Universitet under ledelse av professor Henrik Brinch-Pedersen, er nå patentert av Healthycrop, der Brinch-Pedersen er medeier.

Potensial for eksport og skalering

Metoden som Healthycrop har utviklet, har allerede vakt internasjonal oppmerksomhet, og bedriften har vunnet en rekke priser. Som en del av internasjonaliseringen har Healthycrop også inngått samarbeid med irske Haggard Stores, som driver omfattende virksomhet innen landbrukssektoren.

Healthycrop jobber nå med å utvide metodens bruksområde til flere typer råvarer, som soyabønner og hvete.

Bærekraftig alternativ uten kjemikalier

Selv om den nye teknologien innebærer å tilføre gener til råvarene og dermed klassifiseres som  GMO av EU,  håper Healthycrop at metoden skal bli reklassifisert som NGT-1 non-GM (en plante eller annen organisme som er redigert med moderne genteknologi – som f.eks. CRISPR – men der ingen fremmede gener er satt inn, og endringen kunne skjedd naturlig, red.anm.) i forbindelse med nye klassifiseringsordninger som EU for tiden jobber med. I USA er metoden ikke klassifisert som GMO.

Kilder: Healthycrop, Mark, Food Proces Fokus

ANNONSE