Slik styrker FORM fagopplæringen i restaurant- og matfagene

Foreningen FORM samler opplæringskontorene og kjemper for kvalitet, rekruttering og mer fleksible utdanningsløp i hele bransjen.

Bak kulissene i norsk restaurant- og matbransje finnes en liten, men viktig aktør. Foreningen FORM (Foreningen for Opplæringskontorene i Restaurant- og Matfag) samler og jobber tett med opplæringskontor over hele landet for å løfte kvaliteten på fagopplæring – og sørge for at bransjen får tilgang på kompetente fagarbeidere.
– Selv om opplæringskontorene opererer i ulike deler av landet, har vi felles utfordringer. Derfor har vi samlet oss for å jobbe strategisk sammen – på tvers av fylker, sier styreleder Marit Finseth Løberg. 

Tolker læreplanene i fellesskap

Læreplanene fra Utdanningsdirektoratet har ofte store og «åpne» kompetansemål hvor det er stort rom for tolkning. FORM hjelper opplæringskontorene med å konkretisere disse målene og tolke dem likt.
– Det handler om rettferdighet og kvalitet. En lærling i Tromsø skal få like god fagopplæring som en i Tønsberg, og da må vi være enige om hva kompetansemålene faktisk betyr i praksis, sier Løberg.

Slik sikres et nasjonalt nivå på fagopplæringen – og det blir enklere å dokumentere og vurdere lærlingenes ferdigheter.

En bro mellom bedrifter, skoler og organisasjoner

FORM er ikke en offentlig instans, men en forening eid av opplæringskontorene – som igjen er etablert og eid av bransjeaktører. Rollen som brobygger er avgjørende.
– Vi samarbeider tett med landsforeninger som NHO Reiseliv og NHO Mat og Drikke. De inviteres inn på våre samlinger for å oppdatere oss på det som skjer i faglige råd og politiske prosesser, forklarer Løberg.

Også voksne må løftes fram

Selv om søkertallene til restaurant- og matfag har begynt å stige igjen, er det fortsatt langt fra nok til å dekke behovet i bransjen. Bare tre prosent av norske elever søker RM-fag – og mange faller fra før de når læretid.
– Derfor er voksenopplæring viktigere enn noen gang. Mange voksne har lang praksis men mangler fagbrev, eller kommer fra andre utdanningsløp. Opplæringskontorene tilbyr kurs og støtte som gjør det mulig å ta fagbrev i voksen alder, sier Løberg.

En kamp for mer fleksible utdanningsmodeller

En av FORM sine viktigste kampsaker er fleksibilitet. I distriktene kan små elevkull gjøre det umulig for skolene å tilby alle VG2-retninger innen RM-fagene.
– Vi foreslår felles VG2-løp som kan romme flere fagretninger, kombinert med praksis ute i lokale bedrifter. Det gir elevene mulighet til å fullføre, og det gir bedriftene tilgang på sårt tiltrengt arbeidskraft. 

Løberg trekker frem Innlandet som et eksempel – en region på størrelse med Danmark, med store avstander og få elever per skole.
– Skal vi klare å tilby utdanning der folk bor og der bedriftene trenger folk, må utdanningssystemet bli mer fleksibelt.

FORM + FOSS = fremtidens opplæring

FORM er nå i prosess med å slå seg sammen med FOSS – Foreningen for opplæringskontorene i salgs- og servicefagene. Målet er å forene kreftene på tvers av fagområder.
– Mange av utfordringene våre er like. Med en sammenslåing står vi sterkere, får større gjennomslag og kan løfte kvaliteten i hele fagopplæringsfeltet, avslutter Marit Finseth Løberg.

ANNONSE