Vant priser for årets beste plastgrep

Lerum, Arla, Trioworld Lundin og Den Stolte Hane vant årets Plastløftepriser for sin innovative og bærekraftige emballasje.

Fire bedrifter ble hedret med Plastløfteprisene 2025 etter å ha utmerket seg med emballasjeforbedringer i året som har gått. Prisene ble delt ut onsdag 9. april, da store deler av emballasjebransjen  var samlet på Sommerro i Oslo.
– Årets prisvinnere har satt standarden høyt og viser at det lønner seg å satse på mer sirkulære emballasjeløsninger. Alle bedriftene som har tatt Plastløftet inspirerer resten av næringslivet til å følge etter og viser at emballasje er en viktig del av bedrifters miljøforbedringer, sier administrerende direktør Jaana Røine i Grønt Punkt Norge.

Plastløftet ble startet i 2019 av Grønt Punkt Norge, for å få flere bedrifter til å forplikte seg til å jobbe for en mer sirkulær plastøkonomi. I år ble Plastløfteprisene delt ut for sjette gang.

Prisen for «Design for gjenvinning» fikk Arla Foods for sin nye emballasje til Apetina revet ost i monomateriale. Prisen for «Økt bruk av resirkulert plast» gikk til Trioworld Lundin for deres systematiske arbeid med å bruke mer gjenvunnet husholdningsplast. Prisen for «Reduksjon av unødvendig plast» fikk Lerum for sin nye emballasje til saft og leskedrikke, hvor de blant annet har endret flaskedesign og etiketter. «Holdbarhetsprisen» gikk til Den Stolte Hane for deres overgang fra skåler til gjenvinnbare PP-poser på mesteparten av sortimentet til storhusholdning og industri.

Grønt Punkt Norge ønsker å fremheve at det ikke bare er prisvinnerne som fortjener heder og ære. Til sammen har 94 bedrifter gjennomført Plastløftet i 2024. I felleskap har de oppnådd følgende:

  • Brukt 9.014 tonn resirkulert plast.
  • Kuttet 1.316 tonn plast.
  • Forbedret gjenvinnbarheten på 534 tonn plast.

– Alle som tar Plastløftet og alle som nominerer kandidater til Plastløfteprisen er pionerer i forbedringen av plastemballasje. Det er beundringsverdig hvor stor innsats alle medlemmene våre legger ned, sier Karl Johan Ingvaldsen som er administrerende direktør i returselskapet Plastretur.

Helt nytt emballasjedesign

Saft og leskedrikkprodusenten Lerum vant prisen for reduksjon av plast. Ved å gjøre en rekke endringer på flaskene sine har de til sammen spart 61 tonn plast i 2024. Flaskene har blitt tynnere og flaskehalsen kortere. I tillegg har de fjernet etiketter og byttet til tynnere strekkfilm.
– Det er positivt at de har forbedret flere aspekter ved emballasjen, som i tillegg øker fyllingsgraden og gir mindre utslipp ved transport, skriver juryen i sin begrunnelse.

Anerkjennelsen for emballasjearbeidet betyr mye for saftbygda i Sognefjorden.
– Dette setter vi utrolig pris på. Vi har gjennomført store endringer som ikke hadde vært mulig uten våre leverandører, ansatte og ikke minst kundene. Vi må også takke Grønt Punkt Norge for at de feirer tiltak som dette. Det gir oss inspirasjon videre, sier Hans Christian Bjerketveit som er direktør forretningsutvikling i Lerum.

De andre nominerte til prisen var Lantmännen Unibake for sine nye poser til Hatting-rundstykker og Hennig-Olsen for deres nye og tynnere isboks til Sørlandsis.

88 prosent gjenvunnet husholdningsplast

Prisen for økt bruk av resirkulert plast gikk til Trioworld Lundin, som er mest kjent for sine bæreposer og avfallsposer. Siden 2012 har selskapet jobbet aktivt med å bruke gjenvunnet plast i sine produkter. Målet er at 90 prosent av plasten de bruker skal være gjenvunnet husholdningsplast og i 2024 oppnådde de 88 prosent.

Emballasjebedriften hadde dessverre ikke mulighet til å være til stede under prisutdelingen, men jubelen sto i taket da nyheten om seieren kom.
– Vi i Trioworld Lundin er utrolig glade og stolte for å vinne Plastløfteprisen. Denne prisen viser at vi har valgt rett vei framover og skal fortsette å utvikle våre bæreposer og avfallsposer på en holdbar og klimasmart måte, sier managing director Per Englund i Trioworld Lundin. 

De andre nominerte til prisen var Unilever Norge for sine Knorr 5-kilos bøtter til storhusholdningsmarkedet og Bama Gruppen for sin nye bæremballasje.

Gjenvinnbar pose til ost

Prisen for design for gjenvinning gikk i år til Arla Foods og deres nye emballasje til Arla Apetina revet ost. Posen som tidligere var laget av et kombinasjonslaminat, består nå bare av PP. Juryen trekker også fram at emballasjeendringen ikke har gått på bekostning av holdbarheten.
– Det er veldig bra at man finner gjenvinnbare løsninger på emballasje til produkter som har krevende barrierekrav, uttaler juryen .

Arla er en global meieriprodusent, men i dette prosjektet har Norge vært pilotprodusent og derfor er det ekstra spesielt for det norske emballasjeteamet å få både anerkjennelse og ikke minst en pris for arbeidet.
– Det er veldig gøy å vinne pris, spesielt i konkurranse med alle de andre gode kandidatene. Vi gleder oss veldig til å ta prisen med hjem og dele den med kollegaene våre, sier Thomas Enger som er product coordinator i Arla Foods.

De andre nominerte til prisen var Orkla Foods for deres nye emballasje til Mr. Lee nudler i monomateriale og Brynild for deres nye Minimix-pose hvor de både har gått over til ren PE, redusert posehøyden og redusert trykkdekningen.

Legger til rette for mindre matsvinn

Holdbarhetsprisen blir delt ut i samarbeid med Matvett. De er imponert over årets nominerte som viser at ledende aktører i bransjen tar ansvar, med konkrete og innovative emballasjeløsninger som bidrar til å opprettholde holdbarheten.

Årets Holdbarhetspris gikk til Den Stolte Hane. De har blant annet byttet ut skåler med gjenvinnbare PP-poser på sitt sortiment til storhusholdning og industri.
– Den Stolte Hane viser at det er fullt mulig å redusere plastforbruket uten å gå på kompromiss med matens holdbarhet. Ved å bytte ut plastskåler med gjenvinnbare poser og ta i bruk singelfrysing av kyllingfilet, legger de til rette for mer fleksibel porsjonering som til sammen er et viktig bidrag i kampen mot matsvinn, sier daglig leder Anne-Grete Haugen i Matvett.

Det var en stolt duo fra kyllingprodusenten som mottok prisen.
– Vi setter utrolig pris på at arbeidet vårt blir lagt merke til. Denne prisen er et resultat av godt samarbeid på tvers i hele bedriften, sier Marte Dalsnes som er forretningsutvikler og bærekraftsjef i Den Stolte Hane.

De andre nominerte til prisen var Bama Gruppen for en ny pakkemetode for tomater og UNIL for deres pølseemballasje.

ANNONSE