Trym Karlsen vant Global Young Chef Europe North 2025

Trym Karlsen og teamet hans tok en overbevisende seier i Global Young Chef Europe North 2025, som ble avholdt i Rimini, Italia nå i helgen. Med sin sesongbaserte meny sikret han seg en plass i den prestisjetunge verdensfinalen i Global Young Chefs Challenge 2026 i Newport, Wales.
Konkurransen, som arrangeres av Worldchefs (World Association of Chefs’ Societies), samler unge kokker under 25 år fra hele Nord-Europa for å vise frem sitt talent, sin teknikk og sin kreativitet. Denne gang møtte Team Trym Karlsen lag fra Sverige og Island, og prestasjonene sikret altså billetten videre til Wales. Tidligere har blant annet norske Andreas Enger Fjellheim vunnet både den europeiske og den globale finalen.
En hyllest til hjemlige smaker
Trym beskrev sin meny som en feiring av overgangen fra vinter til vår – en tid hvor senhøstede vintergrønnsaker møter de første vårsmakene.
– Å vokse opp med en far som kokk ga meg tidlig kjærligheten til mat. Kombinasjonen av kremete sopp, grillet kalvekjøtt og smørglaserte kålblader ble raskt en favoritt. Menyen er derfor en hyllest til stedet jeg vokste opp, råvarene jeg kjenner og smakene jeg elsker, fortalte han etter seieren.
Tryms meny fokuserte på bærekraft og maksimal utnyttelse av råvarer, en nødvendighet i det norske klimaet med korte sesonger. Kalvetrimming ble brukt for å forsterke smaken i sausen, potetskall ble til en smakfull potet- og osteemulsjon, og kålblader ble kokt til en kraft som ga kjernebladene en intens og ærlig smak.
Karlsens vinnerretter:
- Filet av kalv med grillede aromaer og kalvesjy
- Stekt kalvelever med morkler og erter
- Dampet vinterkål med pepperrot
- Sprø terteskall med syltet purreløkstilk og karse
- Bakt potet med norsk ost
Seieren i Europa-kvalifiseringen sender Karlsen videre til verdensfinalen i 2026, hvor han vil representere Nord-Europa mot unge kokketalenter fra hele verden. Med sin sesonginspirerte tilnærming og respekt for råvarer har han allerede vist seg som en sterk kandidat til den globale tittelen. SMAKmagasinet gratulerer.