En guide til skotsk whisky
![](/globalassets/artikkelbilder/2025/02--februar/en-guide-til-skotsk-whisky-colourbox63638488-1920x1200.jpg?width=1920&mode=pad&quality=60)
Whiskyens historie er lang og delvis mystisk, men mest sannsynlig stammer brennevinet fra Skottland eller Irland. Mens Irland hevder at det var irske munker som tok med seg destilleringskunnskaper fra Midtøsten på 1100- eller 1200-tallet, har Skottland dokumentasjon på whiskydestillering fra 1400-tallet. Det er også i Skottland at vi finner den første skriftlige referansen til whisky, i et dokument fra 1494 hvor munken John Cor fikk tillatelse til å lage «aqua vitae» – livets vann.
Uavhengig av om whisky først ble laget i Irland eller Skottland, er det likevel Skottland som for mange regnes som whiskyens hjemland; det er tross alt Skottland som har whisky som nasjonaldrikk. I Norge er også skotsk whisky den mest populære typen, med ‘blended whisky’ som den mest populære kategorien, og med The Famous Grouse som den mest solgte whiskyen i landet.
Skottland har imidlertid langt mer enn bare én type whisky, og skotsk whisky har et smaksspektrum som går fra mild og fruktig til kraftig og røkt. Skottland har et variert landskap med særegne mikroklimaer og ulike whiskytradisjoner. Så hvilke whiskyregioner er det som finnes i Skottland? Og hva kjennetegner de ulike typene?
Høylandet
Som whiskyregion dekker Høylandet alt som ligger nord for Glasgow. Unntaket er Speyside, som ligger i Høylandet, men som regnes som en egen whiskyregion.
Som den største whiskyregionen i Skottland har Høylandet et bredt spekter av stiler. Regionen består av en variert gruppe destillerier, som alle har sin unike karakter. Destilleriene er spredt over et enormt område som har både fjell, daler, innsjøer og kystlinjer. Dette gjør at de ulike destilleriene produserer whisky med svært ulike smaksprofiler.
Det nordlige Høylandet har gjerne fruktige og florale whiskyer, mens det sentrale Høylandet har lettere og mykere stiler. Det vestlige Høylandet har derimot et mer maritimt preg, ofte med innslag av røyk, mens det østlige Høylandet gjerne har whiskyer lagret på sherryfat og med innslag av krydder. Felles for alle destilleriene i Høylandet er at området har kjølige temperaturer, noe som gir en lang og mer stabil modningsprosess.
Noen av de mest kjente destilleriene fra Høylandet er Glenmorangie, Tomatin, Dalmore og Glenturret. Sistnevnte er Skottlands eldste destilleri, og produserer The Famous Grouse.
Øyene
Selv om øyene ikke regnes som en egen whiskyregion, men ligger under Høylandet, er disse whiskyene likevel verdt å nevne separat. De har gjerne kraftig smaksprofil og et unikt preg fra de røffe områdene hvor de produseres. Mange av øyene er utsatt for ekstreme værforhold, men forholdene varierer fra øy til øy, og de ulike whiskystilene er derfor svært forskjellige. De kan variere fra lette og fruktige til kraftige og røykfylte, ofte med et maritimt preg.
Noen av de mest kjente destilleriene fra de skotske øyene er Highland Park, Talisker og Jura.
Speyside
Selv om Speyside geografisk sett ligger i Høylandet, regnes den som en egen whiskyregion på grunn av sin unike stil og høye konsentrasjon av destillerier. Området ligger øst i Høylandet, og har det området i verden med høyest konsentrasjonen av destillerier.
Speyside har et mildt klima med fruktbar jord og rene vannkilder. Dette gjør at whiskyer produsert i denne regionen har myke, elegante og komplekse smaksprofiler, ofte med noter av vanilje, krydder og frukt. De er altså generelt mindre robuste enn høylandswhiskyer, og har mindre røykpreg.
Noen av de mest kjente Speyside-destilleriene er Glenfiddich, Glenlivet og The Macallan.
Islay
Islay er en liten øy utenfor vestkysten av Skottland, og er antageligvis landets mest gjenkjennelige whiskyregion. De har nemlig en helt særegen stil, med kraftige, jordlige og røkte smaker. Hovedårsaken til det finnes torv over hele øya; det er denne som bidrar til whiskyens karakteristiske røykpreg og aroma. En annen viktig faktor er at øya har en helt spesifikk type flora, unike gjærsopper og et særegent terroir som spiller en viktig rolle i den tidlige smaksutviklingen til whiskyen.
Noen av de mest kjente destilleriene på Islay er Lagavulin, Laphroaig og Ardbeg.
Lavlandet
Whisky fra lavlandet kan på mange måter beskrives som det motsatte av Islay-whisky. Denne regionen er nemlig kjent for å produsere milde og elegante whiskyer med lette, florale og friske smaksprofiler. Lavlandet produserer altså whisky som er på den mer delikate og subtile siden.
Noen av de mest kjente destilleriene i lavlandet er Auchentoshan, Glenkinchie og Kingsbarns.
Campbeltown
Campbeltown er den minste whiskyregionen i Skottland med kun tre destillerier. Likevel regnes dette som en separat whiskyregion, nettopp fordi whiskyen som produseres der er så unik. Campbeltown ligger nemlig på Kintyre-halvøya vest for Glasgow, og whiskyen som produseres der får et markant maritimt preg nettopp på grunn av nærheten til havet. Whiskyen har i tillegg en unik gressaktig undertone.
De eneste gjenværende destilleriene på halvøya er Glen Scotia, Glengyle og Springbank. Produksjonen er så lav og etterspørselen så høy at denne whiskyen gjerne selges til ekstremt høye priser.
Kilder: scotch-whisky.org.uk, wineware.co.uk