– ASKO Servering Norgescup er et utrolig viktig rekrutteringstiltak!
– Dette er 38. gangen vi arrangerer ASKO Servering Norgescup. Om to år har vi jubileum, stråler Anita Løyning, styreleder i NKL Rogaland.
I morgen, fredag, møtes landets kokk- og servitørlærlinger til semifinale på Jåttå videregående skole i Stavanger, under årets ASKO Servering Norgescup. Samtidig starter finalen i TINE MatCup for kokk- og servitørelever på Vg2. Lørdag er det finale i ASKO Servering Norgescup, der de ypperste av de ypperste skal imponere et strengt og kompetent dommerpanel innenfor stramme tidsrammer. Samtidig skal landets konditorlærlinger og unge konditorer under 23 år for første gang konkurrere på nasjonalt nivå.
– ASKO Servering Norgescup og TINE MatCup er de viktigste rekrutteringstiltakene vi har i landet vårt for bransjen vår, mener NKLs Anita Løyning. Og hun vet hva hun snakker om. Når hun ikke styrer showet på Jåttå, jobber Anita nemlig som daglig leder for Opplæringskontoret for reiseliv, restaurant og matfag i Rogaland (OFRM Rogaland).
En skikkelig dugnad
De årlige konkurransene på Jåttå vgs har blitt en institusjon i olje- og energihovedstaden Stavanger. Arrangementene gjennomføres med full profesjonalitet, og er derfor et perfekt første møte for lærlingene med den profesjonelle kulinariske verden. Mange av landets største kokketalenter ser også tilbake på konkurransene på Jåttå som selve starten på sine egne karrierer. Derfor er det ekstra imponerende at alt arbeidet er en enorm dugnad fra NKLs side. Alt baseres på frivillighet.
– Vi er ti NKL-ere i ledelsen for konkurransene, og sammen med oss jobber 50 medlemmer med å lose det hele trygt i mål. Og vi har det gøy. Det er et privilegium å få hjelpe disse flotte ungdommene opp og fram, forteller Anita Løyning.
Fire år av gangen
I prinsippet kan alle NKL-foreninger søke om å få arrangere ASKO Servering Norgescup for fire år av gangen. Men bransjen ser nok på arrangementet som hjemmehørende i Rogaland, særlig siden det gjennomføres så plettfritt.
– ASKO Servering Norgescup og TINE MatCup definerer på en måte NKL Rogaland. Konkurransene har blitt en del av DNA-et vårt. Og så er det jo kjekt for alle å få besøke Stavanger en gang i året, konstaterer NKL Rogaland-sjefen. – Det har blitt en fin vane, det også.
Vil ha mer å gjøre …
Nytt av året er landsfinalen for konditorlærlinger, som går samtidig med finalen i ASKO Servering Norgescup lørdag 8. februar.
– Vi liker å ha noe å gjøre, så i år skal vi også arrangere konditor-NM for lærlinger og unge konditorer, humrer Anita. – Også baker- og konditorbransjen trenger et rekrutteringsløft, og da passet det bra å koble deres nasjonale konkurranse sammen med to veletablerte arrangementer som ASKO Servering Norgescup og TINE MatCup.