Kjært gjensyn med Tromsøs mest populære baguetter

Knott og Tott i Tromsø kunne ikke hatt et mer passende navn, for det er nettopp «Knoll og Tott» som driver dette stedet. Eller som tromsøværingene kjenner dem: Nils Peter Lundahl og Tomas Leijon.

– Vi har holdt på med dette konseptet i oppimot 25 år nå, sier Peter og Tomas når SMAKmagasinet er på besøk. – Vi drev i Storgata i 17 år, og hadde på et tidspunkt tre ulike lokasjoner. Vi hadde en kort pause på et par år, men nå er det altså full rulle igjen!

Gjensynsglede for tromsøværingene

6. april åpnet Knoll og Tott dørene til sitt nåværende lokale i Sjøgata. Det var et gledelig gjensyn for hele Tromsøs befolkning.
– Folk stod i kø i timevis da vi åpnet, sier Tomas. – Det var helt sjukt. Vi hadde 700 stykker innom bare den første dagen!
– En av gjestene kom til og med helt fra Harstad, fordi hun absolutt skulle ha en av baguettene våre, sier Peter og ler. 

For på Knoll og Tott er det nettopp baguetten som er stjernen i showet.
– Vi har gått tilbake til det opprinnelige konseptet med baguetter og salatbar, men har også et lite utvalg av varmretter, sier Peter. – Matfilosofien vår er at alt skal være laget fra bunn, det skal være ferskt og til en rimelig pris. Kjøper du lasagne, får du for eksempel så mye brød du bare ønsker. Ellers bruker vi ordentlige råvarer, og alt av dressinger og lignende lager vi her på huset.

Storselgeren er uten tvil baguett med kylling og bacon, men også de andre baguettene har fått bein å gå på.
– Vi har vel laget omtrent 1,5 millioner baguetter siden vi åpnet, tror jeg, sier Tomas. – Og vi lager mellom 70 og 100 kg majones i uka. Så det går virkelig unna!

Et kjært lunsjsted

Knoll og Tott er primært et lunsjsted, men besøkstallet er det likevel ingenting å si noe på.
– Turismen har økt generelt i Tromsø, og det merker vi også. Spesielt om ettermiddagen har vi mange turister innom, sier Tomas. – Turistene vil gjerne ha varmmat, mens nordmennene primært kjøper lunsjmat. I sommer var det nesten bare nordmenn her, men turismen øker igjen nå. Det er jo de lokale vi satser på, og så er turistene en bonus på toppen av det!

Det er også mulig å slå på tråden til Knoll og Tott for å legge inn en bestilling på baguetter.
– Da er det klart til henting når man kommer. Dette er vanligst blant de som har litt større ordre, og som kanskje bestiller til hele kontoret til lunsj, sier Peter.
– Ellers er torsdag og fredag er de mest hektiske dagene. Utover det kan det variere litt. Noen dager er ganske rolige, sier Tomas. – Men vi har jo bare fem bord her, så det fyller seg fort opp! Og når det ser fullt ut, så trekker jo det også flere folk. Men det pleier ikke være lang ventetid, altså, for det er ikke et sted folk pleier å sitte i timevis. Og maten kommer jo raskt!

Det er ingen tvil om at Knoll og Tott er høyt elsket blant tromsøværingene.
– Vi har for eksempel en stamgjest som er innom hver eneste dag. Jeg tror det bare er et par dager i løpet av fem år at hun ikke har kommet innom, sier Tomas. ­– Det er jo helt utrolig!

Knoll og Tott tilbyr i tillegg catering med koldtbord.
– I løpet av november leverte vi til oppimot 100 personer, sier Peter. – Men catering er ikke noe vi har markedsført, så der er det jungeltelegrafen som sprer ordet. Vi har ikke veldig stor kapasitet på cateringbiten, men vi sier jo selvsagt ja så mye vi klarer!

ANNONSE